Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τη μία ή άλλη παραλλαγή κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των μέτρων που μειώνουν τα εισοδήματα και βαθαίνουν την ύφεση.

Ηδη οι σκέψεις που διατρέχουν όλο σχεδόν το φάσμα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είναι να «παγώσει¨ για τρεις περίπου μήνες η εφαρμογή του μνημονίου ώστε κυβέρνηση και τρόικα να καθίσουν στο τραπέζι και να συντάξουν ένα νέο ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα βγάζει την Ελλάδα από την ύφεση.

Η κατάρρευση των εσόδων του κράτους, ο επακόλουθος εκτροχιασμός του προγράμματος και κυρίως η κοινωνική δυναμική, όπως εκφράστηκε την 6η Μαΐου και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα προσέγγιση του θέματος.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι πρέπει να παγώσουν οι αποφάσεις που υποχρεούται βάσει του μνημονίου να λάβει η Ελλάδα τον Ιούλιο (το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε τον Ιούνιο) και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι κάτι γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να διαχειριστούν διαφορετικά την ελληνική πραγματικότητα, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η διάχυση της κρίσης να απειλήσει την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η θέση του προαναγγέλλει και την επίσημη γραμμή του κόμματος, καθώς, σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, η Ν.Δ. προτίθεται να ζητήσει στην περίπτωση όπου σχηματίσει κυβέρνηση, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα, το πάγωμα των μέτρων του μνημονίου ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν, το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί ως προς τους φετινούς στόχους. Η ύφεση διαμορφώνεται στο 6,2%, το α΄ τρίμηνο, η ανεργία αγγίζει το 22% και το έλλειμμα είναι κατά 24% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τομεάρχη οικονομικών της Ν.Δ., αποδείχθηκε ότι το μνημόνιο πάσχει στο σκέλος της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών εσόδων και θα απαιτηθεί η κατάθεση διορθωτικού προϋπολογισμού ως τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευσή του.

Αντίστοιχη περίπου είναι πλέον και η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διευκρίνιση ότι καταγγελία του μνημονίου θα γίνει μόνο σε πολιτικό επίπεδο και επομένως δεν θα υπάρξει μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παγώσουν όλα τα μέτρα του μνημονίου, που δημιουργούν ύφεση.

Πάγωμα και μετάθεση των μέτρων του Ιουνίου ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή περισσότερα έτη.

Η παράταση του προγράμματος, που είναι και το minimum των διεκδικήσεων των ελληνικών κομμάτων για την (επανα)διαπραγμάτευση του μνημονίου, εξασφαλίζει αυτόματα, με βάση κύκλους του ΠΑΣΟΚ, το πάγωμα και τη μετάθεση της λήψης μέτρων του Ιουλίου αφού αυτά αφορούν τη διετία 2013-14.

Το κρίσιμο ζήτημα επομένως είναι αν θα δεχθεί η Ευρώπη να δώσει χρόνο παράτασης και αν θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει στο τρίμηνο το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός εξαιτίας της ύφεσης και της ακυβερνησίας επιβάλλει να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 18 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στα 700 εκατ. ευρώ αν δεν αντιστραφεί ή δεν ανατραπεί η προοδευτική μείωση των εσόδων που καταγράφεται το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου και αν δεν ξεκλειδώσουν παρακρατηθείσες δόσεις -4 δισ. ευρώ- τα ταμεία του κράτους θα αδειάσουν στα τέλη Ιουνίου.

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει η Ευρώπη και το ΔΝΤ να δεχθούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το παραπάνω έλλειμμα για το διάστημα της επαναδιαπραγμάτευσης ή αναθεώρησης του μνημονίου.

Από το μέχρι τώρα κλίμα προκύπτει ότι η Ευρώπη εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή με τη θέση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και κυρίως με την πρόθεση ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Πολιτικά στελέχη από όλους τους χώρους εκτιμούν ότι η απόφαση της Ευρώπης θα είναι πολιτική και ως εκ τούτου δύσκολα η ίδια θα τραβήξει το σχοινί. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες», τονίζουν, σημειώνοντας ότι προς το παρόν ουδείς φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κανένα από τα τρία παραπάνω κόμματα δεν έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει στην καταγγελία συγκεκριμένων μέτρων του μνημονίου, που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά όλοι μιλούν για πάγωμα των επικείμενων μέτρων και πρακτικά κίνδυνος μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την πλευρά της Ελλάδας δεν προκύπτει.

imerisia.gr