«Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, ωστόσο περιμένουμε μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Η φράση αυτή που χρησιμοποίησαν Ρώσοι επιχειρηματίες στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια της Εύβοιας περιγράφει τη στάση που τηρούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα επηρεάζει και τις επενδύσεις, ωστόσο, ευχήθηκαν να μπει σύντομα τέλος στην ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια, έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα τα σχέδια που έχουν στα σκαριά.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσαν την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να λάβει υπόψη τους Ρώσους επενδυτές καθώς όπως είπαν «οι συνεργασίες που χτίζουν στην Ελλάδα σήμερα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Οι Ρώσοι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια παρά τα κενά και τα προβλήματα καθώς υπάρχουν προοπτικές και έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Κεφάλαια
Μάλιστα, ειπώθηκε ότι υπάρχουν στις ρωσικές τράπεζες έτοιμα κεφάλαια προς αξιοποίηση για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή κεφάλαια για Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία. Αρκεί, όπως τονίσθηκε, να εμπεδωθεί και εγκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της συνεργασίας των δύο λαών.

Στο «στόχαστρο» των Ρώσων βρίσκονται οι τομείς της ενέργειας, με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων (real estate), οι μεταφορές αλλά και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προιόντων. Ιδιαίτερη πρόοδος έχει παρατηρηθεί στους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών καθώς το 2011 οι Ρώσοι τουρίστες ανήλθαν σε 650.000 ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Ο πήχυς μπαίνει ακόμη πιο ψηλά για το 2012, με τις αφίξεις Ρώσων να εκτιμώνται σε 1 εκατομμύριο και τις εξαγωγές να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, Γιούρι Αζάροφ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενεί σε μόνιμη βάση ελληνικά προϊόντα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook