Με αφορμή την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία, τις εξελίξεις που δρομολογούνται και τις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν τις θέσεις τους για τα μείζονα αυτά ζητήματα.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισε ότι «ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση με σκοπό να προτείνουμε στους εργοδότες τη διατήρηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, των Συλλογικών Συμβάσεων που μόλις έληξαν, ώστε να δοθεί μια ανάσα στους εργαζόμενους και να επιβιώσουν το προσεχές διάστημα».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Τα ταμεία των επιχειρήσεων δεν είναι γεμάτα. Ωστόσο εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να συμπλεύσουμε και να ξεπεράσουμε το σκόπελο».

Ο κ. Αλιφιεράκης τόνισε επίσης ότι «η μείωση των μισθών χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ήταν όμως αποσπασματικό και είχε πολλές παρενέργειες στην αγορά και στην κοινωνία.

Η άποψή μας είναι ότι οποίες επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τους μισθούς, πρέπει να το πράξουν και όσες αδυνατούν, ας αναζητήσουν λύσεις μέσα από την ισχύουσα νομοθεσία τηρώντας ωστόσο τις απαραίτητες εγγυήσεις που αφορούν στους μισθούς».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης επισήμανε ότι «η κοινωνία και οι επιχειρήσεις βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κάποιες μειώσεις μισθών σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας και οι ίδιες να επιβιώσουν.

Παρόλα αυτά εμείς προτείνουμε στους εργοδότες συναδέλφους μας ν’ αποφύγουν μειώσεις μισθών και να διατηρήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων σε ανεκτά επίπεδα γιατί αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μανώλης Σφυρής τόνισε ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι βιώνουμε έναν καθημερινό κοινό Γολγοθά με πολλές παράπλευρες απώλειες.

Προτείνουμε στους συναδέλφους μας να μην προβούν σε μειώσεις μισθών ή ωρών εργασίας και να προσπαθήσουν αυτή η σχέση να μείνει ως έχει, στα πλαίσια του εφικτού. Αυτό που πάντα τονίζουμε είναι ότι κάθε μείωση μισθών σημαίνει αυτόματα απώλεια χρημάτων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των ίδιων των επιχειρήσεών μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και εργατικών φορέων αυτών παρουσίασαν τις θέσεις τους για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ανάκαμψης της αγοράς εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να επιχειρηθεί χωρίς συμπίεση του εργασιακού κόστους.

Συγκεκριμένα, και οι τέσσερις φορείς υποστήριξαν ότι είναι προτιμότερη η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους και όχι αναγκαστικά η μείωση των κατώτατων μισθών.

Ειδικά οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι δεν θεωρούν ότι η μείωση των ήδη συρρικνωμένων μισθών των εργαζομένων θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ είναι προτιμότερα άλλου τύπου μέτρα όπως για παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις και οι φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων.

Λόγω της κρισιμότητας των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά η οποία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση με προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αδυναμίας καταβολής μισθών, τεράστιας ανεργίας, δραστικής συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και τελικά μεγάλης ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι αναγκαίο να συζητηθούν και να βρεθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας που θα είναι βασισμένα σε ένα μοτίβο αμοιβαίου οφέλους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook