Μία από τις μεγαλύτερες αγορές ασφαλίσεων παγκοσμίως, η Lloyds of London, μέχει ετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ρίτσαρντ Γουάρντ και παρουσιάσει σε άρθρο της η Sunday Telegraph.

\”Λειτουργούμε με πολλά νομίσματα και θα στρεφόμασταν σε ένα πολυ-νομισματικό συμβιβασμό εάν οι Έλληνες εγκατέλειπαν το ευρώ και άρχιζαν να χρησιμοποιούν τη δραχμή\”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Sunday Telegraph.

Συνεχίζοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lloyds of London παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη», αποσαφηνίζοντας ότι ο ασφαλιστικός κολοσσός έχει μειώσει την έκθεσή του στη νομισματική ένωση κατά τα τελευταία χρόνια.

\”Με όλες τις ανησυχίες που περιβάλλουν την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κάνοντας δουλειές στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλιση δραστηριοτήτων σε ευρώ\”, προσέθεσε ο κ. Γουάρντ.

Παρά τον προβληματισμό του για το μέλλον του κοινού νομίσματος, ο κ. Γουάρντ γνωμοδότησε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, ο κ. Γουάρντ παραδέχτηκε πως η Lloyds of London μελετά τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιό της, και ότι η εταιρία πιθανώς θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί κάποια κουρέματα των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται.

Η Ευρώπη αποφέρει το 18% των ακαθάριστων ασφαλίστρων της Lloyds of London, ποσοστό που αναλογεί σε 23,5 δισεκατομμύρια λίρες. Οι περισσότερες ασφαλίσεις αφορούν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Lloyds of London έρχονται στον απόηχο ανακοίνωσης της Euler Hermes, μίας επιχείρησης που ασφαλίζει εμπορικές συναλλαγές εντός της ευρωζώνης, ότι αναλογίζεται τη μείωση κάλυψης που παρέχει για εμπόριο με την Ελλάδα, λόγω του κινδύνου ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

 

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook