Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη οδηγούν τις ξένες μητρικές τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στις θυγατρικές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εκτιμά η Fitch σε έκθεση της για τα ρίσκα χρηματοδότησης των τραπεζών στην περιοχή.

Η επανεξέταση αυτή προαναγγέλλει μείωση τις έκθεσης των μητρικών τραπεζών και της χρηματοδότησης των θυγατρικών.

«Η κρίση της ευρωζώνης έχει οδηγήσει το τραπεζικό μοντέλο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής σε μια μεταβατική φάση, με τις εγχώριες θυγατρικές να πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα νέα δάνεια μέσω των καταθέσεων και όχι μέσω της χρηματοδότησης των ξένων μητρικών τραπεζών» σημειώνει ο Michele Napolitano της Fitch.

Οι ξένες μητρικές τράπεζες στάθηκαν στο πλευρό των θυγατρικών τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά την κορύφωση της κρίσης το 2008 και 2009, προσφέροντας χρηματοδότηση και διατηρώντας την έκθεση τους.

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος από μια επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης μπορεί να είναι η μείωση της χρηματοδότησης στις θυγατρικές τράπεζες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία μπορεί να τις αναγκάσει να αυξήσουν την αυτονομία τους».

«Παρόλο που οι θυγατρικές των τραπεζών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να αντέξουν κάποια μείωση στη χρηματοδότηση, ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν τις προβλέψεις για δάνεια και να μαζέψουν και άλλο τους ισολογισμούς τους, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» προσθέτει η Fitch.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook