Την πόρτα του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα θα περάσουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ιεράπετρας προκειμένου να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση του οργανισμού λειτουργία για το νοσοκομείο της πόλης τους, ο οποίος μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο όπου πλήθος κόσμου απαίτησε να ανασταλεί η προβλεπόμενη μείωση των γιατρών του νοσοκομείου από 34 σε 28, που ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση και μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.  

Στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα παραστούν ο δήμαρχος της Ιεράπετρας καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Αντώνης Τσικαλουδάκης, αλλά και ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου κ. Μαρκόπουλος.

Πριν από τη συνάντηση, από το Δήμο εστάλη αυστηρή επιστολή προς τον υπουργό στην οποία ζητήται άμεση παρέμβαση για να αποτραπούν μείζονες κοινωνικές αντιδράσεις...

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν το δημαρχείο της Ιεράπετρας είχε μείνει υπό κατάληψη για 16 μέρες όταν οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την "ενδοτική" όπως τη χαρακτήριζαν στάση του δημάρχου έναντι του κ. Λοβέρδου. Οι καταληψίες τότε αποχώρησαν όταν έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη ότι θα διατηρηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου και των τεσσάρων βασικών κλινικών του.

Σήμερα οι διαβεβαιώσεις αυτές διαψεύδονται και ως εκ τούτου στην επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό ο δήμαρχος αναφέρει:  

“κ. Υπουργέ

Σας ευχόμαστε καταρχήν επιτυχή άσκηση και των νέων καθηκόντων σας, όπως άλλωστε εγγυάται η ευδόκιμη προϋπηρεσία σας στον πανεπιστημιακό χώρο.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε σχετικά με μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία λήφθηκε παραμονές των πρόσφατων εθνικών Εκλογών με ευθύνη του προκατόχου σας.

Ενώ υπήρχαν επανειλημμένες, προφορικές και γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας δεν επρόκειτο να θιγεί με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία - τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τέσσερις βασικές κλινικές του - οι εξελίξεις υπήρξαν τελείως διαφορετικές.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον οποίο οι θέσεις ιατρών μειώνονται από 34 σε 28. Τούτο σημαίνει ότι το Νοσοκομείο της μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου, το μοναδικό νοσοκομείο της Νότιας Κρήτης, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενών, οδηγείται σε κατάργηση.

Η κοινωνία της Ιεράπετρας αισθάνεται αγανάκτηση, θυμό και οργή για την παρούσα εξέλιξη η οποία οδηγεί σε τεράστιους κινδύνους υγείας τη ζωή των μελών της. Δυστυχώς, τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, είναι απολύτως αιτιολογημένα. Αφενός για το ίδιο το γεγονός της υποβάθμισης του Νοσοκομείου, αφετέρου για τον εμπαιγμό και την αφερεγγυότητα του δημοσίου λόγου. Δύο χρόνια τώρα η τοπική κοινωνία ζει μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση με τις πληροφορίες να μιλούν για κατάργηση, τους φορείς και τους πολίτες να οδηγούνται σε δυναμικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας να διαψεύδουν και να δεσμεύονται για την λειτουργία των τεσσάρων βασικών κλινικών όλο το μήνα.

Να σημειωθεί πως ο καταγγελλόμενος οργανισμός ουδεμία σχέση έχει με την πρόταση του Νοσοκομείου αλλά και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, όπως εγγράφως αποδεικνύεται.

Προκειμένου να αποτραπούν μείζονες κοινωνικές αντιδράσεις, παρακαλούμε στο πλαίσιο της αρμοδιότητας σας, να λάβετε θέση και να δηλώσετε δημοσίως ότι ο παρών απαράδεκτος Οργανισμός δεν θα ισχύσει όπως έχει ήδη συμβεί και με άλλους που παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα.

Ειλικρινά λυπάμαι για την εξέλιξη αλλά πρέπει να σας αναφέρω πως δεν υπάρχει άλλη ορατή εξέλιξη από την απόσυρση της απόφασης, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω έκρηξη του λαού της Ιεράπετρας.

Με τιμή

Σήφης Αναστασάκης
Δήμαρχος Ιεράπετρας