\”Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενός κόμματος, που ενδέχεται να καθορίσει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στις 17 Ιουνίου δήλωσε πως βασική προϋπόθεση για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά θα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ\”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο Φώτης Κουβέλης.

\”Έχουμε δύο \”κόκκινες γραμμές\”: η μια αφορά μια πολιτική που θα εξασφαλίζει τη σταθερή παρουσία της χώρας στην Ευρώπη, το ευρώ, την Ευρωζώνη και η δεύτερη αφορά στη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από τους όρους του Μνημονίου\” ανέφερε ο ίδιος.

\”Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ξεκαθαριστούν, καθώς οι \”κόκκινες γραμμές\” μπορεί να υπάρχουν, αλλά οι πολιτικές, που ακολουθεί κανείς είναι που έχουν τελικά σημασία\”, συμπλήρωσε.

Οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν αμφίρροπη μάχη για την πρωτιά. Ωστόσο και τα δύο κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλα, προκειμένου να αποκτήσουν πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση, σημειώνει ο Bloomberg.

H πρόταση του Κουβέλη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πέρασε, καθώς \”ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε και δεν υπήρξε πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη\”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Παρόλα αυτά, όπως παρατηρεί το πρακτορείο, η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα περιείχε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις της.

Κάθε συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι \”ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη\” και γραπτώς δοσμένη, είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας παραδείγματα αντικρουόμενων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις πρόσφατες εκλογές.

\”Ψήφος με υπευθυνότητα\”

\”Εάν υπάρξει μια γραπτή προγραμματική δήλωση, καλώς. Εάν όχι, δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία, επειδή οι κυβερνήσεις συνασπισμού για να είναι χρήσιμες και δημοκρατικά λειτουργικές θα πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές δηλώσεις, διαφορετικά ενδέχεται να καταρρεύσουν από την πρώτη μέρα δημιουργίας τους\” επεσήμανε ο Φ. Κουβέλης.

Όπως εξάλλου τόνισε \”η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν μια λύση, μια κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Και επειδή αυτό δεν πρόκειται να έρθει με ένα μαγικό ραβδί, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα νομίζω πως γι\’ αυτό το λόγο, θα ψηφίσουν με υπευθυνότητα\”.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να \”ξεκάθαρη, συγκεκριμένη και γραπτώς διατυπωμένη\”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook