Ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με την εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς έγινε μέσω ομολόγων από το EFSF και ανοίγει εκ νέου το δρόμο για απ\’ ευθείας δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τα κεφάλαια των 18 δισ. ευρώ «αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Ταυτόχρονα», προσθέτει η ανακοίνωση «οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τoυς Financial Times, η Εθνική έλαβε 7,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ.

Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 25 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook