Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να βοηθήσει τα μέλη της, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό, τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα, που ως γείτονες έχουν στενους δεσμούς στο χρηματοοικονομικό τους σύστημα, όσο και για όλους εμάς στην ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι κατά την ομιλία του στην κυπριακή Βουλή.

«Αντίθετα από ό,τι δύο χρόνια πριν, τώρα έχουμε τα εργαλεία -το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και, σύντομα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)- για να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο αλλά και για να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση» συμπλήρωσε.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι πραγματοποίησε τη Δευτέρα μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τρεις πυλώνες

Ο Βαν Ρομπάι αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζωογόνησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Εξέφρασε τη θέση ότι η μείωση του ελλείμματος και η ανάπτυξη είναι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμα σε επίπεδο ΕΕ έχει συμφωνηθεί η δράση στη βάση τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην κινητοποίηση όλων των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν στην ανάπτυξη, όπως η προώθηση με γοργούς ρυθμούς σημαντικών νομοθετικών προτάσεων, όπως είναι η Ενιαία Αγορά ή η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αύξηση των προσπαθειών χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω επενδύσεων και καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πίστωση. «Εχουμε προσκαλέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει μια αύξηση κεφαλαίου ως τον Ιούνιο για να χρησιμοποιηθεί σε ενισχυτικά έργα στην ΕΕ», είπε.

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο κ. Βαν Ρομπέι εξέφρασε τη θέση ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να υποστηρίξουν τη ζήτηση εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι τα Εθνικά Σχέδια Εργασίας θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να χρησιμοποιηθούν πλήρως για να αξιοποιηθούν οι συνέργιες μεταξύ ΕΕ και των μέσων που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020. Η συζήτηση εκεί, είπε, «θα θέσει τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook