Επίθεση δέχθηκε το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Αχμάντ Σαφίκ, τελευταίου πρωθυπουργού του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, λίγες ώρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο Σαφίκ θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μορσί.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χώρο στάθμευσης στο κτήριο που είναι εγκατεστημένο το αρχηγείο του Σαφίκ στη συνοικία Ντόκι του Καΐρου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και γρήγορα η φωτιά έσβησε.

Χιλιάδες φυλλάδια και αφίσες του Σαφίκ ήταν σκορπισμένα στον δρόμο μπροστά από το κτήριο και δεκάδες οπαδοί του προεδρικού υποψήφιου είχαν συγκεντρωθεί, φωνάζοντας συνθήματα και κατηγορώντας τους αντιπάλους τους, οπαδούς του υποψήφιου των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οκτώ άτομα συνελήφθησαν κοντά στο κτήριο.

Στη διάρκεια της νύχτας μικρής έντασης συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Σαφίκ. Ο Φαρούκ Σολτάνε, πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 16 και 17 Ιουνίου, αντίπαλοι θα είναι ο Μορσί και ο Σαφίκ, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν 24,7% και 23,6% αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση της ιστορικής αυτής ψηφοφορίας, της πρώτης μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, είναι ο Άραβας εθνικιστής Χαμντίν Σαμπάνι με 20,7% και ακολουθούν ο μετριοπαθής ισλαμιστής Άμπντελ Μονέιμ Φουτούχ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο έφτασε το 46%, σύμφωνα με τον Σολτάνε, ο οποίος διευκρίνισε πως απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις για παρατυπίες στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Τόσο ο Φουτούχ όσο και ο Μούσα δεν θέλησαν να κατευθύνουν τους οπαδούς τους προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Όμως, ο Φουτούχ χαρακτήρισε τον Σαφίκ κατάλοιπο του παλαιού καθεστώτος.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων του πανίσχυρου Χουσεΐν Ταντάουι έχει δεσμευτεί πως θα παραδώσει την εξουσία στους πολίτες πριν από τα τέλη Ιουνίου, μόλις εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Η εξουσία του νέου προέδρου της Αιγύπτου, που θα εκλεγεί για τέσσερα χρόνια, είναι ακόμα ασαφής, αφού η χώρα δεν διαθέτει νέο σύνταγμα, μετά την κατάργηση του προηγούμενου που ίσχυε επί καθεστώτος Μουμπάρακ.

zougla.gr από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook