Η συσχέτιση 20 ημερών ανάμεσα στο δολάριο και το δείκτη μεταβλητότητας διαμορφώνεται στο 0,93. Δεδομένου ότι η αναμενόμενη μεταβλητότητα αποτελεί μέτρηση του φόβου, το δολάριο βρίσκεται «κλειδωμένο» μέσα στις τάσεις του επενδυτικού συναισθήματος.

Αυτό σημαίνει ότι όποια οικονομική δυσκολία θα δώσει απότομη άνοδο στο δολάριο, ενώ μια μείωση της μεταβλητότητας θα μειώσει αντίστοιχα και τη διάθεση για αγορά δολαρίων. Με την αμερικανική αγορά να παραμένει κλειστή χθες λόγω της αργίας Memorial Day, τα επίπεδα δραστηριότητας υποχωρούν και είναι πιθανό αυτό να επιδράσει αρνητικά στο δολάριο.

Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ η αμερικανική κεφαλαιαγορά σταθεροποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο επέκτεινε την άνοδο για τέταρτη ημέρα.

Η άνοδος του δολαρίου ολοκληρώθηκε χθες με το δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index να υποχωρεί κατά 0,38%-σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 27 Απριλίου. Ο όγκος στους δείκτες DAX και FTSE 100 αντανακλά το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός έτους. Ο όγκος συναλλαγών στους περισσότερους ασιατικούς δείκτες είναι ο χαμηλότερος σε διάστημα πάνω από ένα μήνα. Με τη ρευστότητα να «στεγνώνει» και να μη συμβάλλει στην τόνωση της μεταβλητότητας και στην αποστροφή ρίσκου, είναι λογική μια διόρθωση στο δολάριο, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM.

EUR: Επιδεινώνονται τα θεμελιώδη για το ευρώ

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώσαμε επαναλαμβανόμενες εξελίξεις για την Ευρωζώνη που χωρίς να προκαλούν έκπληξη άσκησαν σημαντικές πιέσεις στο ευρώ. Τη Δευτέρα, ουσιαστικές εξελίξεις στον τομέα του επενδυτικού συναισθήματος δεν βρήκαν ανταπόκριση στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό δείχνει την ισχύ της πτωτικής τάσης που κυριαρχεί στις αγορές και υπογραμμίζει τη σημασία της διάθεση για ρίσκο.

Στις πρόσφατες εξελίξεις η ισπανική τράπεζα Bankia ζήτησε βοήθεια ύψους 19 δις. ευρώ για τη διάσωσή της με έκδοση κρατικών ομολόγων που θα δοθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ προκειμένου να αποφευχθεί ο απευθείας δανεισμός από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Rajoy ζήτησε από την ΕΚΤ να επαναφέρει τις αγορές κρατικών ομολόγων, αν και η κεντρική τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει καμία αγορά για 11η συναπτή εβδομάδα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι αποδόσεις των 10 ετών ισπανικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ραγδαία είναι και η άνοδος των CDS.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook