Οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται πως οδηγούν αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το σοκ που θα ακολουθούσε μετά από την αποχώρηση της Ελλάδας, που αποτελεί μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κίνα.

Ο Ρίτσαρντ Κλάριντα από το μεγαλύτερο παγκοσμίως fund ομολόγων, Pimco, επισημαίνει ότι η ελληνική έξοδος (Greek exit – Grexit) θα προκαλούσε «παράπλευρες απώλειες», άποψη που συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι από την Bank of America και την JP Morgan Chase.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι θα πυροδοτούσε κύμα αθετήσεων πληρωμών (defaults) στην Ευρώποη, όπως επίσης πανικό μεταξύ των καταθετών, πιστωτική κρίση και ύφεση, φαινόμενα που θα μπορούσε να οδηγήσουν και σε έξοδο και άλλης χώρας (ή χωρών) από το ευρώ.

Το παγκόσμιο εμπόριο και οι χρηματοδοικονομικοί δεσμοί του διεθνούς συστήματος σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιοριζόντουσαν στην Ευρωζώνη.

Η JP Morgan Chase εκτιμά ότι μία μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% θα περιόριζε το ΑΕΠ των υπολοίπων οικονομιών του κόσμου κατά 0,7%.

Οι εξαγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βρετανία, θα υπέφεραν και χώρες όπως η Ρωσία θα ερχόντουσαν αντιμέτωπες με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι οικονομολόγοι της Citigroup, που προηγουμένως προέβλεπαν ότι οι πιθανότητες μίας Grexit είναι έως 75%, τώρα «βλέπουν» πιθανή έξοδο στις αρχές του 2013.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, σε έκθεση με ημερομηνία 17 Μαΐου, υπολόγιζαν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο 4%, ποσοστό ανάλογο με τη συρρίκνωση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Το ευρώ θα διολίσθαινε στην περιοχή του 1,20 προς το δολάριο (από περίπου 1,2534 σήμερα) και ο πανευρωπαϊκός κλαδικός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks Index θα έπεφτε κάτω από τις 110 μονάδες, από 123 όπου έκλεισε την Δευτέρα.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έβλεπαν να ανεβαίνει το κόστος κρατικού δανεισμού, ενώ στον αντίποδα στη Γερμανία η απόδοση των 10ετών ομολόγων ενδέχεται να έπεφτε στην περιοχή του 1%.

«Αν αφήσεις την Ελλάδα να φύγειμ θα στείλεις το μήνυμα ότι η παραμονή (των κρατών-μελών) στην Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μόνιμη, το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της BofA Merrill Lynch, Λόρενς Μπου, το βασικό σενάριο του οποίου προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς το κόστος κάθε άλλης επιλογής είναι πολύ υψηλό.

Fitch: Θα ακολουθήσει κύμα υποβαθμίσεων

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ασκούσε πιέσεις σε όλες τις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής, εξέφρασε κουρφαίο στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Εάν η Ελλάδα βρεθεί σε θέση που μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, θα έχει κατά την άποψή μας, επιπτώσεις για αξιολογήσεις αρκετών κρατών, στο σημείο μάλιστα που θα τεθούν και υπό καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (ratings watch)», είπεο γενικός διευθυντής και chief credit officer, Τζον Όλερτ

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook