Την ξεκάθαρη διαφωνία του με την πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας σε συνέντευξή του στη webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ  ότι η πρόταση αυτή «χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις».

Εξήγησε πως η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διατύπωσε, ωστόσο, την πρόταση να επιδιωχθεί άμεσα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».

«Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», επεσήμανε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε τρελό πληθωρισμό και γκρέμισμα κατά 50% των μισθών και των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως ο αγώνας δίνεται για να μην έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και επέκρινε εκείνους που αποδέχτηκαν ότι μείωση αποδοχών σημαίνει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Για τις εκλογές και τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που πήρε το κόμμα του στις εκλογές, έκανε λόγο για σκηνικό «καρικατούρας δικομματισμού» και υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει σταθερά ποσοστά και αποκρούει την πίεση, βλέποντας να καταγράφεται κίνηση προς τα πάνω.

«Εμείς μιλήσαμε από την αρχή με ειλικρίνεια. Σταδιακή αποδέσμευση, σκληρή διαπραγμάτευση, παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, άμεση ενέργεια για να στηριχθεί η κοινωνία που έχει τεμαχιστεί», συνέχισε και αμέσως μετά άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετάξει τη διερευνητική εντολή, τη σηκώσαμε εμείς και του είπα \’προχώρα\’ να στηρίξουμε προοδευτική κυβέρνηση με σφραγίδα αριστερή στην οποία η ΝΔ θα έδινε ψήφο ανοχής και το ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θέλησε», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και υπενθύμισε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας.

Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου προειδοποίησε δε ότι η χώρα δεν αντέχει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

«Δώστε μας την εντολή να συντελέσουμε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη προγραμματική γραπτή συμφωνία ώστε κανείς να μην μπορέσει – τουλάχιστον εύκολα – να την αθετήσει» συμπλήρωσε και εξήγησε πως από τη δύναμη των κομμάτων θα εξαρτηθούν πολλά.

«Ο ελληνικός λαός κρατάει στα χέρια του τη λύση, το κλειδί για να ανοίξει την κλειδαριά που λέγεται ακυβερνησία», σημείωσε.

Θέσεις και προτάσεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέλαβε ότι είναι εύκολος δρόμος να υπόσχεται κανείς 100.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και κατώτατο μισθό 1300-1500 ευρώ, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή «δεν θα βουλιάξει ο τόπος στα τάρταρα αλλά θα δοκιμαστεί πολύ και θα έχουμε και πολιτική απομόνωση της χώρας».

Επιπλέον, συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνει λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, έκανε λόγο για κατάντια με αφορμή το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε το ύψος του ελλείμματος και χαρακτήρισε έννοια ανύπαρκτη το επαχθές χρέος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε την προώθηση πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος που θα στηρίζεται στη δανειοδότηση 20-30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και στη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, στο οποίο υπάρχουν χρήματα τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε βαθύ ύπνο με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει στο δρόμο της προκοπής, αρκεί να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται και αυτό βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ.Κουβέλης ο οποίος επέκρινε τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο.

«Όταν υποστήριζα μέσα και έξω από τη Βουλή ότι είναι δυνατή η αποδέσμευση από το μνημόνιο οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο. Σήμερα όλοι ήρθαν στα λόγια μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρότεινε να διεκδικήσουμε άμεσα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τις αρχές του 2018.

«Δεν θα υποσχεθώ 100.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο» δήλωσε ενώ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθούν τα 11,5 δις ευρώ και να μη χρειαστεί τον Ιούνιο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook