«Η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα \’η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση\’» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti, τονίζοντας παράλληλα, ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητά μας».

«Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη, όπου υπογράμμισε τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για «αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και  αναθεώρηση των γεωπολιτικών προτεραιοτήτων της στην Ευρώπη και στον κόσμο».

«Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας [με τη Ρωσία], η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας πρωταγωνιστεί στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη στην περιοχή» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι δραστήρια και πολύπλευρη. Είμαστε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και έχουμε ίσα δικαιώματα με τις άλλες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ισότιμες και σταθερές σχέσεις όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με τις χώρες που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη εκτείνεται από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό και βλέπουμε ως μια από τις προϋποθέσεις σταθερής και ασφαλούς ανάπτυξης της Ευρώπης τη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook