Κοινά χαρακτηριστικά με τους σεισμούς της Καλαμάτας και των Αλκυονίδων βλέπουν Έλληνες σεισμολόγοι με το σεισμό της Ιταλίας, ενώ επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «O σεισμός μεγέθους 5,8 έγινε στην ίδια επικεντρική περιοχή με τον σεισμό μεγέθους 6 της 20ης Μαΐου. Eίναι πολύ πιθανό να επρόκειτο για πολύ ισχυρό μετασεισμό δεδομένου ότι τα δύο επίκεντρα βρίσκονται πολύ κοντά. Ενδεχομένως να ενεργοποιήθηκε γειτονικό ρήγμα, και αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές σε διάφορες σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «στατική μεταφορά τάσεων», δηλαδή το πρώτο ρήγμα που ενεργοποιείται «σκουντάει» το ακριβώς γειτονικό του.

Είναι μία μορφή του φαινομένου του «σεισμικού ντόμινο» αλλά για πολύ κοντινές αποστάσεις μόνο μερικών χιλιομέτρων. Η Ιταλία έχει πλούσιο σεισμικό παρελθόν αλλά μέσα στον τελευταίο αιώνα δεν υπήρξε σεισμική δράση στην ίδια περιοχή εξίσου σημαντική με αυτή των τελευταίων ημερών». Οσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος είναι κατηγορηματικός.

«Οχι, η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί. Για να γίνει δυνατός ο επηρεασμός θα πρέπει να εμφανιστεί το φαινόμενο του «σεισμικού ντόμινο» αλλά για μακρινές αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιος επηρεασμός από μέτριου μεγέθους σεισμούς, όπως ο σημερινός και ο προηγούμενος. Απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος και άλλες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Πρέπει όμως να τονίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι απαλλαγμένη από το σεισμικό κίνδυνο. Το βασικό γεωδυναμικό αίτιο των σεισμών στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και δεν βρίσκεται σε μακρινούς σεισμούς. Συνεπώς, η χώρα μας μπορεί να χτυπηθεί από ισχυρό σεισμό ανά πάσα στιγμή».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Ακης Τσελέντης εξηγεί ότι: «ο σεισμός της Ιταλίας είναι η συνέχεια του γεγονότος πριν από μια εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και άλλο σεισμό με παρόμοιο μέγεθος. Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το σεισμό που είχαμε στις Αλκυονίδες». Ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός της Ιταλίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στην Ελλάδα μέσα στο 2012 θα έχουμε ισχυρό σεισμό και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι έχει καιρό να κάνει σεισμό. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι τεράστιες και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κάνει έναν στοιχειώδη αντισεισμικό έλεγχο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι: «Ο σεισμός της Ιταλίας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνον της Καλαμάτας. Προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή που δίνει γεγονότα μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως εμείς στην Ελλάδα έχουμε το «Ελληνικό Τόξο» έτσι και στην Ιταλία έχουν αυτή τη σεισμογενή ζώνη». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί μεγέθους 3 και 4 Ρίχτερ, από τους σεισμολόγους και γεωλόγους της Ιταλίας μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ που χτύπησε τη γειτονική χώρα.

Ο γνωστός Ιταλός γεωλόγος του πανεπιστημίου της Φεράρα κ. Ρικάρντο Καπούτο μίλησε στο protothema.gr για το φονικό σεισμό και εξήγησε πως το φαινόμενο ίσως και να μην έχει ολοκληρωθεί.

«Πρόκειται για έναν σεισμό ο οποίος συνδέεται με τον σεισμό που είχαμε πριν από μια εβδομάδα. Προέρχεται από το ίδιο ακριβώς ρήγμα. Πριν από μια εβδομάδα υπήρχαν δυο σενάρια που εξετάζαμε ή ότι θα σταματούσε ο σεισμός ή ότι θα ξαναείχαμε ένα γεγονός. Δυστυχώς βγήκε το δεύτερο σενάριο. Πιστεύω ότι ο σεισμός αυτός είναι ο κύριος καθώς οι μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει και που συνεχίζονται δείχνουν σε πρώτη φάση μια εκτόνωση. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα ακολουθήσει κάποιος άλλος μεγαλύτερος σεισμός ή όχι».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook