Αναρωτιόμουν τι να κάνω στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και επειδή δεν κατέληξα κάπου, σκέφτηκα να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μπας και βγάλω μια άκρη.

Ας πάρω τα κόμματα κατά σειρά «εμφάνισης» στα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ν.Δ.
Ο καυγάς για την καρέκλα της εξουσίας. Ένα κόμμα το οποίο από το 2004 έως το 2009 δεν έκανε απολύτως τίποτα και επομένως φέρει μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά χάλια μας. Με έναν αρχηγό που αναδείχθηκε εσωκομματικά για να φέρει το καινούργιο, αλλά ενώ αρχικά ήταν λάβρος κατά του μνημονίου 1, μετά συνυπέγραψε το μνημόνιο 2 δηλώνοντας υποταγή στους Μερκελίσκους. Τώρα έχει κάνει σημαία του την νίκη της κεντροδεξιάς αναμαζεύοντας όλους τους αποτυχημένους της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και την βασική του εσωκομματική αντίπαλο σε ένα ρεσιτάλ καιροσκοπισμού.

ΣΥΡΙΖΑ
Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν. Ένα κόμμα που αναμάζεψε κόσμο από διάφορες τάσεις της αριστεράς και που τα πήγε σχετικά καλά ως κόμμα διαμαρτυρίας, δείχνει το πραγματικό του χαοτικό πρόσωπο όταν έρχεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να έχει κυβερνητικό ρόλο. Ο αρχηγός του δίνει την εικόνα ανθρώπου που θέλει να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη ή εκείνου που θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

ΠΑΣΟΚ
Ο δολοφόνος γυρνά πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Το κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα στα 25 από τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης, έχει την βασική και ουσιαστική ευθύνη για τα προβλήματα της χώρας. Ο αρχηγός του ήταν συμμέτοχος σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις και ο αρχιτέκτονας της καταστροφικής και πλήρως αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του τελευταίου χρόνου, ενώ και όλα τα βασικά του στελέχη είναι τα ίδια, αποτυχημένα και υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και των πολιτών της. Αποτελεί θράσος και μόνο το ότι ζητά την ψήφο μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αντιμνημόνιο και έχει ο Θεός. Ένα κόμμα το οποίο – εκτός του αρχηγού – ουδείς γνωρίζει τι άλλο διαθέτει και το οποίο κατάφερε στις 6 Μαΐου να αναμαζώξει όλους τους δυσαρεστημένους της κεντροδεξιάς. Όμως για να έχει συνέχεια και να μην «καεί» θα πρέπει να δείξει πως εκτός από Καμμένο διαθέτει και άλλα πράγματα.

ΚΚΕ
Επαναστάτης χωρίς ουσία. Ένα κόμμα που ενώ δικαιώνεται για τις αλήθειες που έλεγε τόσα χρόνια, επέλεξε τον περίεργο και αυτοκαταστροφικό δρόμο της τυπικής συμμετοχής στις εκλογές στο όνομα και πάλι της αλήθειας. Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν τον λάθος δρόμο, η ηγεσία του κόμματος συνεχίζει το ίδιο τροπάρι κινδυνεύοντας να μείνει χωρίς ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ίσως να θεωρούν ότι ήρθε η εποχή για εξωκοινοβουλευτική δράση και μόνο.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Μπρρρρ. Ένα «κόμμα» καθαρά εθνικοσοσιαλιστικό – όπως οι ίδιοι το αποκαλούν – αλλά και Ναζιστικό όπως προκύπτει από την μετάφραση της λέξης εθνικοσοσιαλισμός στα Γερμανικά NAtionalsoZIalismus (ΝΑΖΙ). Ο αρχηγός του – που δεν έχει κρύψει την προσήλωσή του στην ιδεολογία του Nationalsozialismus, εκμεταλλεύεται δεόντως την δυστυχία των Ελλήνων και την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, όπως άλλωστε έκανε το ίνδαλμά του, ο Αδόλφος Χίτλερ, στην δεκαετία του 1930 στην Γερμανία.

Για την ιστορία αντιγράφω από την Wikipedia : «Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (γερμ. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), γνωστότερο ως NSDAP, Ναζιστικό Κόμμα, , είναι το πολιτικό κόμμα που οδηγήθηκε στην εξουσία της Γερμανίας με την καθοδήγηση του Αδόλφου Χίτλερ το 1933. Το NSDAP όρθωσε το Τρίτο Ράιχ (Τρίτο Κράτος) μετά την δημοκρατική εκλογή του ως γερμανική κυβέρνηση το 1933. Το NSDAP χάρη σε μια οργανωμένη διαδικασία που ονομάστηκε Gleichschaltung κατάφερε να θέσει εκτός νόμου όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να αποκτήσει απόλυτη κυριαρχία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και οικονομίας της Γερμανίας από την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1933, ως το τέλος του Β\’ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1945, οπότε κηρύχθηκε παράνομο, οι ηγέτες του συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Δίκη της Νυρεμβέργης


ΔΗΜΑΡ

Το αποκαλούμενο από κάποιους και ως parking του ΠΑΣΟΚ. Πριν τις 6/5, ο ήρεμος λόγος του «παππούλη» αρχηγού σαγήνευσε αρχικά τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και εκείνους που είναι αριστερά του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν άναψαν τα προεκλογικά αίματα ακολούθησε κατακόρυφη πτώση. Μετά τις 6/5 εμφανίστηκε ως «αριστερό δεκανίκι» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΟΙΠΟΙ
Τα κόμματα που έμειναν εκτός βουλής στις 6/5. Αναμάζεμα διαφόρων αποχρώσεων όλων των παραπάνω, είναι χρήσιμα για την δημοκρατία, αλλά αδυνατούν για ουσιαστική παρέμβαση και απλώς διεκδικούν μια καρέκλα στην βουλή.

ΛΕΥΚΟ-ΑΠΟΧΗ
Οι «κανόνες» της «δημοκρατίας» μετατρέπουν την λευκή ψήφο ή την αποχή σε ψήφο υπέρ του πρώτου κόμματος. Επιπλέον – ως πολίτης – θεωρώ ότι το να μην συμμετάσχεις στις εκλογές αποτελεί μεγαλύτερο λάθος ακόμη και από την ψήφο σε λάθος κόμμα.

Συμπέρασμα : Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές, στις 17/6, είναι η πρώτη φορά που αδυνατώ να πω τι θα ψηφίσω με απόλυτη βεβαιότητα και το μόνο που νοιώθω πως αναμένεται να συμβεί για την χώρα και τους πολίτες της είναι \”της επι χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα\”.

Εσείς ;

Ναπολέων Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook