Στην άμεση ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, καθώς και στην ψήφιση ενός «Εθνικού Σχεδίου για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε την Τετάρτη υπό τον τίτλο «Θέσεις για τα Κρίσιμα Ζητήματα» και έχει συντάξει η Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος έχει προγραμματισθεί επισήμως για την Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει επίσης να προχωρήσει και στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, «προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς τους όρους και να επαναδιαπραγματευθεί τη διαδικασία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του δημόσιου χρέους, προκειμένου το εναπομείναν να μπορεί να αποπληρώνεται, με όρους και προϋποθέσεις που δε θα αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και την οικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας».

Ακόμη, αναφέρεται ότι θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, θα αξιοποιηθεί η διαδικασία του Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτίθεται στην ανακεφαλαιοποίηση, καθώς το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να σταματήσει τώρα χωρίς να υπάρξει κατάρρευση.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου (και όχι χωρίς ψήφο όπως αποφάσισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο πλαίσιο της υπό τον Λ. Παπαδήμο συγκυβέρνησής τους).

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές θα έχει ως συνεπακόλουθο να περάσουν οι τράπεζες υπό εθνική κρατική ιδιοκτησία» αναφέρεται στο έγγραφο.

Ακολούθως αναφέρεται ότι «θα περάσουν σταδιακά υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)». Διευκρινίζεται ότι «το χρονοδιάγραμμα, ο τρόπος, οι ρυθμοί και τα μέσα κάτω από τα οποία θα υλοποιηθούν οι ως άνω θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες στρατηγικές κατευθύνσεις μας θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει».

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνεται, «θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το Ειδικό Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Επιπλέον, τονίζεται ότι θα ξεκινήσει αμέσως η άμεση ακύρωση των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ' όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Επίσης, θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας και των κατώτατων συντάξεων, θα ακυρώσει άμεσα την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, θα επαναφέρει τη μετενέργεια και θα αποκαταστήσει στην πρότερη κατάσταση το θεσμό της Διαιτησίας.

 

in.gr