Η Κομισιόν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προτείνει στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιμηκύνει κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι το 2014, την προθεσμία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ, όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Όπως είπε ο κ. Ρεν, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφέρει επιπλέον χρόνο στη Μαδρίτη, εφόσον παρoυσιάσει ένα «ισχυρό σχέδιο» για τους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014.

«Μία προϋπόθεση είναι ότι η Ισπανία θα ελέγξει ουσιαστικά τις υπερβολικές δαπάνες, ειδικά από τις αυτόνομες περιφέρειες και υποθέτοντας ότι η Ισπανία θα παρουσιάσει ένα ισχυρό διετές σχέδιο για το 2013-2014 […] είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επέκταση της προθεσμίας για τη διόρθωση (μείωση) του υπερβολικού ελλείμματος».

Η τελική απόφαση θα ληφθεί τελικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης διότι θα δημιουργήσει προηγούμενο.

Η ΕΕ αρνήθηκε αυτήν την επιλογή στο Βέλγιο και την Ολλανδία, χώρες οι οποίες αναγκάσθηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι εάν η Ισπανία λάβει περίοδο χάριτος, και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα επικαλούνταν αυτό το προηγούμενο, υπονομεύοντας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη δεχθεί να αναθεωρήσουν τον στόχο της μείωσης του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος σε 5,3% του ΑΕΠ από 4,4% για το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 2011 το 8,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook