Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Πεζά, συνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τις αγροτοκτηνοτροφικές παραβάσεις και τις ζωοκλοπές στα όρια του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, με πρωτοβουλία του Δήμου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Κ, κος. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Δήμαρχος, κος. Κυπριωτάκης Ρούσσος, ο Διευθυντής Δασών, κος. Τάσος Ιωάννου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, κα. Μαρία Κοζυράκη, οι Διοικητές των Τ.Α.Ε Ηρακλείου και Μεσαράς και εκπρόσωποι τους, καθώς και των αστυνομικών τμημάτων της Περιφέρειας, Καστελλίου και Πύργου, οι Δασονόμοι, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι της Δημοτικής και των Τοπικών Κοινοτήτων.

 Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη τακτική ορισμένων κτηνοτρόφων οι οποίοι παραβιάζουν τις γεωργικές ζώνες εντός των οποίων απαγορεύεται να υπάρχουν σταβλισμένα και ελευθέρας βοσκής ζώα με αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής αλλά και στη υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

 Ο Δήμαρχος, έκανε αναφορά στην διόγκωση του φαινομένου της παραβατικότητας που αφορά τις αγροζημιές και τις ζωοκλοπές στην περιφέρεια του Δήμου. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων κατέθεσαν μαρτυρίες για περιστατικά που επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και τόνισαν πως πρέπει να τηρούνται οι αγροτοκτηνοτροφικές ζώνες.

 Ο κος. Ιωάννου, ανέφερε πως βάση της υπάρχουσας κατάστασης, λόγω της έλλειψης προσωπικού οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και ζήτησε την συνδρομή όλων.

 Οι Διοικητές των Τ.Α.Ε και οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών δήλωσαν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αρκεί να υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, του Δήμου και των κατοίκων.

Μετά την τοποθέτηση όλων και αφού κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις από όλους τους φορείς, το λόγο πήρε ο κος. Καρούντζος και ανέφερε ότι:

 – θα οργανώσει τις επόμενες ημέρες, υπηρεσιακή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανόμενου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την συμμετοχή και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων,

 – θα παρέμβει για την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αγροφυλακής,

 – Ζήτησε από την Αγροφυλακή να αποστέλλονται αναφορές τακτικά για το πρόγραμμα δράσης της υπηρεσίας και να κοινοποιούνται στο γραφείο του, οι μηνύσεις της Αγροφυλακής.

 Ο Δήμαρχος κλείνοντας, ανέφερε ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είχε παραχωρήσει κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την στέγαση των υπηρεσιών της Αγροφυλακής, όπως επίσης και όχημα- καύσιμα για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων εντός των ορίων του Δήμου.

Επίσης η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την κοινοποίηση του συνολικού αριθμού των μηνύσεων που καταγράφονται από την Αγροφυλακή έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφή και πλήρη εικόνα για τις αγρονομικές παραβάσεις.

 Τέλος, τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί εφόσον υπάρξει συντονισμός και συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται και ότι ο Δήμος είναι σε θέση να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο του ζητηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook