Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, ειδικά όσον αφορά τους νέους ενήλικους άνδρες, στους οποίους το ποσοστό έπεσε από το 61,9% το 2010 στο 46,4% σήμερα. Στις γυναίκες, το ποσοστό των καπνιστών έπαψε να ανεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στο 30%. Μείωση παρουσιάζουν επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος επέκρινε την Πολιτεία για την αποτυχία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Με διάτρητες δικαιολογίες, μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard,

Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε γιατί οι έγκυες γυναίκες αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες αντίστοιχες με ορυχείων του 15ου αιώνα και γιατί το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου: «Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ισχύει από το 2005».

Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.

Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με έρευνες δεν είναι ακίνδυνο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για τα συγκεκριμένα προϊόντα και πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να χαρακτηριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να απαιτείται για την κυκλοφορία του, άδεια από τον ΕΟΦ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook