Νέο ανησυχητικό πλήγμα δέχθηκε η Ελλάδα, αυτή τη φορά από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, τη γερμανικών συμφερόντων Euler Hermes (η οποία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία Euler Hermes Emporiki) και τη γαλλική Coface.

Πρώτη η Euler Hermes, με επίσημη δήλωση κορυφαίου στελέχους της στο πρακτορείο Reuters, ξεκαθάρισε ότι σταματά να ασφαλίζει τις εισαγωγές εμπορευμάτων προς την Ελλάδα, καθώς εκφράζει φόβους ότι οι ελληνικές εταιρίες που δέχονται αυτά τα προϊόντα δεν θα μπορέσουν να την αποπληρώσουν. Σημειώνεται ότι η Euler Hermes είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ανήκει στη γερμανική Allianz.

«Η Euler Hermes αποφάσισε ότι δεν θα καλύπτει, πλέον, ασφαλιστικά αποστολές εμπορευμάτων προς την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας μιλώντας στο Reuters.

Προσέθεσε, όμως, ότι τα υπάρχοντα συμβόλαια θα «τιμηθούν», αλλά ότι δεν πρόκειται να υπογραφούν νέα, ενώ θα ξεκινήσει εκ νέου αυτή τη δραστηριότητά της «εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν αισθητά», αλλά δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η εταιρία θεωρεί πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι αρκετές εταιρίες του συγκεκριμένου τομέα των ασφαλειών έχουν φροντίσει να περιορίσουν την έκθεσή τους τόσο στην ισπανική όσο και στην ιταλική αγορά, αν και με όχι τόσο επιθετικό τρόπο όπως έγινε στην περίπτωση της χώρας μας.

Το 2011 η Euler Hermes «κάλυψε» αποστολές προϊόντων συνολικής αξίας 702 δισ. ευρώ. Όσο για τη χώρα μας εισήγαγε πέρυσι προϊόντα αξίας 45,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Θα πρέπει, όμως, σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αποστολές προϊόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους πραγματοποιούνται χωρίς ύπαρξη ασφαλίστρων. Για παράδειγμα μόλις το 15% των βρετανικών εξαγωγών ασφαλίζονται, ενώ το ποσοστό «ανεβαίνει» αρκετά στην περίπτωση της Γερμανίας, καθώς ασφαλιστική κάλυψη έχει το 25% των αποστολών προϊόντων προς το εξωτερικό.

Η δεύτερη εταιρία που ακολούθησε το παράδειγμα της Euler Hermes ήταν η γαλλική Coface, ασφαλιστική μονάδα της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis. «Η Coface δεν υπογράφει, πλέον, νέα συμβόλαια ασφάλισης εισαγωγών για την Ελλάδα», τόνισε και σε αυτή την περίπτωση ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας, μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones.

Η Coface διευκρίνισε ότι ξεκίνησε να περιορίζει την έκθεσή της στην ελληνική αγορά από το φθινόπωρο του 2011, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με «αρκετές καθυστερήσεις πληρωμών και αυτό σε συνδυασμό με ένα όλο και πιο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα».

Ο εκπρόσωπος του ομίλου προσέθεσε ακόμη ότι «έχουμε ενημερώσει τους πελάτες μας πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τις εταιρίες της χώρας που πραγματοποιούν εισαγωγές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook