Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το γενετικό υλικό του ανθρώπου είναι φορέας αρχαίων ιών οι οποίοι είχαν μολύνει τους προγόνους μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. 

Μάλιστα, οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί που έχουν βρει "καταφύγιο" στο κληρονομήσιμο ανθρώπινο DNA, χρονολογούνται από την εποχή των... δεινοσαύρων.

Το συγκλονιστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Κέντρου Ερευνών AIDS Aaron Diamonds της Νέας Υόρκης και του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λουβέν στο Νέλφιο, η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο το γονιδίωμα 38 διαφορετικών θηλαστικών .

Εξαίροντας την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου DNA oι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι μόλις το 1,5% του ανθρώπινου γονιδιώματος περιέχει την γενετική μας ταυτότητα, το υπόλοιπο έχει είτε άγνωστη λειτουργία είτε παρασιτική προέλευση.

Η έρευνα δείχνει επίσης πως, το ανθρώπινο γενετικό υλικό λειτουργεί ως περιβάλλον που επιτρέπει ή ακόμα ευνοεί την εξέλιξη ιών με το πέρασμα του χρόνου. Παρά ταύτα, οι αρχαίοι ιοί δεν προκαλούν κάποιο γνωστό κίνδυνο για τους ανθρώπους ξενιστές. Αντίθετα, κάποιοι από αυτούς συμβιώνουν "ειρηνικά" με τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία  του.  

 Χαρακτηριστικά, ένας από τους αρχαίους ιούς εισέβαλε στο γενετικό υλικό ενός αρχαίου ζώου και στη συνέχεια εντοπίστηκε στο γονιδίωμα των περισσότερων θηλαστικών που περιλήφθηκαν στη μελέτη. Ένας άλλος ιός μόλυνε ένα πρώιμο ανθρωποειδές και βρέθηκε να επιβιώνει μέχρι σήμερα σε πιθήκους και ανθρώπους.

protothema.gr