Βυθισμένοι στο φόβο παραμένουν οι κάτοικοι της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια στον ιταλικό βορρά εξαιτίας της μετασεισμικής ακολουθίας που πλήττει κυρίως τη Μόντενα και τη Φεράρα. Εφιαλτικές είναι, εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για το κόστος της καταστροφής για το βιομηχανικό και γεωργικό τομέα. Ο απολογισμός των ζημιών φθάνει τώρα τα δύο δισ. ευρώ, όμως σύμφωνα με την Rai το σχετικό ποσό μπορεί να αγγίξει τελικώς και τα πέντε δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον 37 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Μόντενα και της Φεράρα χωρίς να είναι ευτυχώς ισχυρότερες των τριών βαθμών. Πολλοί κάτοικοι της Εμίλια-Ρομάνια κοιμήθηκαν στο κήπο των πολυκατοικιών ή και μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το οικονομικό κόστος για τον βιομηχανικό και τον γεωργικό τομέα αυξάνεται διαρκώς.

Ο νέος απολογισμός των ζημιών φτάνει τώρα τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.  Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai το σχετικό ποσό μπορεί να αγγίξει τελικά και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου του χωριού Μιράντολα, Μαΐνο Μπενάτι: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μισό αιώνα δουλειάς και προόδου, να γυρίσουμε στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του \’50».

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πολεμική σχετικά με την υπερβολικά γρήγορη επιστροφή των εργατών στους χώρους εργασίας μετά το σεισμό της 20ής Μαΐου, ο Πάολο Πρέτι, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Μeta -όπου έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι- απαντά ότι «είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι με την χορήγηση των απαιτούμενων αδειών».

Η ιταλική Δικαιοσύνη όμως, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να δηλώνουν ότι «όλοι είχαν καταλάβει ότι η παραγωγική αυτή μονάδα θα κατέρρεε με την πρώτη, νέα, μεγάλη δόνηση».

Στο χωριό Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο -που μετρά 11.000 κατοίκους- όλο το ιστορικό κέντρο έχει εκκενωθεί. Μια έρημη «κόκκινη ζώνη», που θυμίζει εκείνη της Λ\’ Άκουιλα όπου εδώ και τρία χρόνια δεν ξεκίνησε ουσιαστικά κανένα έργο ανοικοδόμησης.

Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις επιτροπής πολιτών που ζητά να μην υλοποιηθεί το σχέδιο υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, χωρητικότητας τεσσάρων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα έπρεπε να δημιουργηθεί σε σεισμογενή περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια.

Οι δήμοι στους οποίους έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα είναι εκείνοι του Φινάλε Εμίλια, Μιράντολα, Κρεβαλκόρε, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο.

«Μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς το σχέδιο αυτό πρέπει να καλυφθεί με μια μεγάλη ταφόπλακα» δηλώνει ο δήμαρχος του Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο Αλμπέρτο Σιλβέστρι.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι δεν έχει υπογράψει πάντως ακόμη τη σχετική άδεια. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το θέμα εξετάζεται σε βάθος, πολύ προσεκτικά».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook