Tο δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί «το πρώτο βήμα στο δρόμο της ολοκλήρωσης, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί από άλλα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στράλσουντ, στη βόρεια Γερμανία, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Βαλτικής.

«Υπάρχουν κι άλλα στάδια προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τα οποία θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ). Δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού» δήλωσε.

«Λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Όλα αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος του ιδίου συνόλου» πρόσθεσε.

Η κ.Μέρκελ ζήτησε, επίσης, τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και σημείωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ολοκλήρωση.

«Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και ό,τι αυτό σημαίνει κατά συνέπεια ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε.

Η καγκελάριος χαιρέτισε τις συστάσεις που έθεσε η Κομισιόν υπόψη ενός αριθμού χωρών-μελών της ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τις χώρες της ΕΕ να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών της συστάσεων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σκληρές απέναντι στην Ισπανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάχθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Μέρκελ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των μέτρων που έλαβε η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση στη χώρα, η οποία προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

«Η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών δεν προκλήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση ούτε από τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά δημιουργήθηκε μαζί με την φούσκα των ακινήτων» επισήμανε, χωρίς να σχολιάσει τα αιτήματα για μια τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες, υπογράμμισε.

Η Γερμανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν συστήματα για να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες που παρουσιάζουν προβλήματα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά για να καθησυχάσει τις αγορές όσον αφορά την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook