Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός δολοφόνος που πέρσι τον Ιούλιο σκότωσε 77 άτομα στη Νορβηγία, τελούσε υπό την επήρεια διεγερτικών ουσιών προτού εξαπολύσει τις επιθέσεις του, πρώτα στο κέντρο του Όσλο και μετά στο νησί Ουτόγια.

«Είχε πάρει ένα κοκτέιλ εφεδρίνης, καφεΐνης και ασπιρίνης που είναι γνωστό στους αθλητικούς κύκλους ως ECA» δήλωσε στο δικαστήριο ο Γιέργκ Μόρλαντ, καθηγητής Εγκληματολογικής Τοξικολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, προσθέτοντας πως «ο δράστης των φονικών επιθέσεων ήταν ελαφρά ως μέτρια ναρκωμένος από τη διεγερτική αυτή ουσία».

Ο Μόρλαντ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από μελέτη των τοξικολογικών εξετάσεων του Μπρέιβικ.

Ο καθηγητής ρώτησε τον κατηγορούμενο αν όντως είχε πάρει διεγερτικά φάρμακα αναβολικής φύσεως κι εκείνος απάντησε θετικά, προσθέτοντας μάλιστα πως είχε παρασκευάσει ο ίδιος το κοκτέιλ, με σκοπό «να είναι 50% πιο ισχυρό από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο».

Πριν μερικές ημέρες, μάρτυρες έφεραν στην επιφάνεια κι άλλες άγνωστες πτυχές της διαταραγμένης του προσωπικότητας. Ένας παλιός του φίλος δήλωσε στο δικαστήριο ότι απασχολούσε τόσο πολύ τον Μπρέιβικ η εμφάνισή του, ώστε είχε κάνει πλαστική επέμβαση, προκειμένου να μοιάζει περισσότερο ως μέλος της «Αριας φυλής», ενώ χρησιμοποιούσε πούδρα στο πρόσωπό του.

Ο Μπρέιβικ έχει δηλώσει ότι έκανε πλαστική στη μύτη του, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από έναν άνδρα από το Πακιστάν.

Η δίκη του μακελάρη, που βρίσκεται ήδη στην 28η μέρα της, αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουλίου. Εάν ο Νορβηγός κριθεί ψυχασθενής, τότε θα οδηγηθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Εάν όχι, τότε θα φυλακιστεί. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζει έως 21 χρόνια κάθειρξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook