Σε έναν ελιγμό με στόχο την αναχαίτιση του φαινομένου Μπέπε Γκρίλο, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας εμφανίζεται έτοιμο να συνεργαστεί με τον διάσημο συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, οι επαφές της κεντροαριστεράς με τον Σαβιάνο βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και πρόκειται να του ζητηθεί να ηγηθεί ανεξάρτητης λίστας προσωπικοτήτων του πολιτιστικού ευρύτερου κοινωνικού χώρου, συνδεόμενης με τους Δημοκρατικούς.

Κατ\’ αυτό τον τρόπο ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι επιχειρεί να αντικρούσει τις «πολιτικές επιθέσεις» του Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και εκπροσώπου του λεγόμενου κύματος της «αντιπολιτικής»

Το κίνημα του Γκρίλο ήταν ο πραγματικός νικητής των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Ιταλία καταγράφοντας θρίαμβο στο δήμο της Πάρμα, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει σε πανιταλικό επίπεδο ποσοστό 18,5% ξεπερνώντας τη μπερλουσκονική δεξιά.

Ο Μπερσάνι στοχεύει να είναι και ο μόνος υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά την άνοιξη του 2013. Δεν αποκλείεται όμως και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Θα πρέπει όμως να ξεπεράσει το αίτημα για εσωτερικές εκλογές με στόχο την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού και τη συμμετοχή όλων των μελών. Τη διοργάνωση τους ζητούν με επιμονή τα στελέχη της νέας γενιάς των Δημοκρατικών, όπως ο 37χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι δεν κρύβει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των προοδευτικών. Παράλληλα, ζητά να μην ξαναθέσουν υποψηφιότητα εκπρόσωποι της «παλιάς φρουράς» όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ\’ Αλέμα και ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι.

Tελικώς, αν το σχέδιο συνεργασίας με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο ευοδωθεί, το όλο προφίλ του κόμματος πρόκειται οπωσδήποτε να ανανεωθεί από την στιγμή που ο διάσημος συγγραφέας είναι μόλις 33 ετών.

Η σημαντικότερη ενίσχυση, όμως, θα αφορά το περιεχόμενο: πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μαφίας, που έχει καταγγέλλει τις υπόγειες διασυνδέσεις και τις προσπάθειες συνεχούς οικονομικής επέκτασης όλων των μαφιών: της Κόζα Νόστρα, της Ντράγκετα, της Καμόρα και του Ιερού Ενωμένου Στέφανου.

Μένει να διαπιστωθεί αν η πλειοψηφία του κόμματος εγκρίνει το νέο αυτό άνοιγμα του Μπερσάνι προς την κοινωνία των πολιτών και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κύριου αντιπάλου των Δημοκρατικών, του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι σχολιάζοντας πάντως πριν λίγο το δημοσίευμα της Corriere della Sera τόνισε ότι «πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook