Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην οποία μετείχε και ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Μαριά στο Flashnews.gr, από τη συνάντηση αυτή βγήκαν εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα:

– Σε σχέση με τα τρομο-σενάρια αποπομπής της χώρας από το ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη.

– Σε σχέση με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων πως δικαιούχος και αντισυμβαλλόμενος είναι το ελληνικό Δημόσιο και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς, όπως τονίζει ο κ. Μαριάς ευθύνη για τη διεκδίκησή του είχαν οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν και όλοι όσοι πέρασαν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μεταξύ των οποίων και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

– Σε σχέση με το ζήτημα του καταστατικού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με απευθείας αγορά μετοχών καθώς το άρθρο 8 του καταστατικού της τράπεζας δίνει στο δημόσιο το δικαίωμα απόκτησης μόνο του 35% των μετοχών της. Ωστόσο, όπως επίσης έγινε σαφές, ο έλεγχος της τράπεζας θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω των δικαιωμάτων διαχείρισης που κατέχουν ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα μέσω των οποίων το συνολικό ποσοστό ελέγχου των μετοχών (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ταμεία) μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%

– Διευκρινήσεις επίσης έδωσε ο κ. Προβόπουλος και για την επίμαχη υπόθεση εξαγοράς των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) για την οποία έχει κάνει καταγγελία στη βουλή ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος υπάρχει ήδη σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν ήδη καταθέσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook