Μια Σουδανή που πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία και κρατείται κοντά στο Χαρτούμ αλυσοδεμένη στη φυλακή μαζί με ένα βρέφος, κατήγγειλαν δικηγόροι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δικηγόροι και οι οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και εγείρει φόβους πως το Σουδάν ενδέχεται να αρχίσει να εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, πιο αυστηρά, μετά την απόσχιση του μη-μουσουλμανικού Νότιου Σουδάν πέρυσι.

Η γυναίκα, που ονομάζεται Ιντισάρ Σαρίφ Αμπντάλα, καταδικάστηκε από το κακουργιοδικείο της Ομπάμα την 22α Απριλίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

Δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της αλλά δεν θέλησαν να κατονομαστούν είπαν πως κατέθεσαν έφεση, ενώ πρόσθεσαν πως η Αμπντάλα υφίσταται μεγάλη ψυχολογική πίεση. «Έχει τρομερή ανάγκη να την δει ψυχολόγος διότι μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις που αντιμετωπίζει», είπε ο ένας από τους δικηγόρους.

Η Αμπντάλα φέρεται ότι είναι αναλφάβητη και δεν είχε δικηγόρο ούτε μεταφραστή που να της εξηγεί τι συνέβαινε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν, παρά το γεγονός ότι τα αραβικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, επισήμαναν οι δικηγόροι και ακτιβιστές.

«Αυτή η υπόθεση ασφαλώς εγείρει ανησυχίες για το πώς οι δικαστές ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους νόμους στο Σουδάν», είπε η Ζαν Ανρί, ερευνήτρια της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook