Την κάλυψη του 1/3 των αναγκών της από ηλιακή ενέργεια μέσα στην επόμενη 20ετία επιδιώκει η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Πόλη Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντάλα, η οποία επιβλέπει την υλοποίηση των σχεδίων της χώρας σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί να μετατρέψει τη χώρα σε «βασίλειο της βιώσιμης ενέργειας».

Οι Σαουδάραβες αναζητούν τώρα επενδυτές για την υλοποίηση του σχεδίου, ύψους 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του οποίου θέλουν να δημιουργήσουν από το μηδέν «έναν κλάδο ηλιακής ενέργειας, ο οποίος θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας, τα επόμενα χρόνια».

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο σημείο ενδιαφέροντος, την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία προχωρούν σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των ΑΠΕ. Αναλυτές όπως ο Βισάλ Σαχ της Deutsche Bank ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτές οι αγορές «θα είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο κερδοφόρες σε σχέση με τις υπάρχουσες».

Σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, μια τέτοια ενίσχυση των ΑΠΕ θα βοηθούσε το βασίλειο να εξοικονομήσει το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τα επόμενα 20 χρόνια

Τον Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Κίνα. Είχε προηγηθεί η σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με Γαλλία, Νότιο Κορέα και Αργεντινή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook