Με τα πιό μελανά χρώματα, περιγράφει την σημερινή κατάσταση στην δημόσια υγεία ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως και ο ιδιωτικός τομέας οδηγείται σε παρόμοια κατάσταση λόγω των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων αναφέρονται τα εξής:

\”Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας είναι πλέον τραγική. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραπαίουν κάτω από το βάρος της οικονομικής αφαίμαξης που αναγκάζονται να υπομείνουν, από την άτυπη αλλά ουσιαστική στάση πληρωμών και την καταλήστευση των εσόδων τους από την υποχρεωτική κεφαλαιοποίησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δεν αποτελεί την εξαίρεση. Τα αποθεματικά του Νοσοκομείου Χανίων, τα οποία υπηρετούσαν τρέχουσες λειτουργικές του ανάγκες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη δραστική μείωση που υπέστησαν λόγω της παραπάνω πρακτικής, οδηγούν το Νοσοκομείο σε πρόσθετα προβλήματα λειτουργίας.

Από την άλλη οι γιατροί καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν στοιχειώδη ανθρώπινη περίθαλψη. Εργάζονται πάνω από 350 ώρες και καλύπτουν έκαστος οκτώ με δέκα 24ωρες εφημερίες το μήνα, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή τους απασχόληση από τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, δίνοντας τον εαυτό τους και υπηρετώντας το λειτούργημά τους με αυταπάρνηση, κατάφεραν να φέρουν το Νοσοκομείο Χανίων στις πρώτες θέσεις αποδοτικότητας πανελλήνια, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υγειονομικό υλικό είναι τεράστιες. Οι κλινικές έχουν ερημώσει. Δεν υπάρχουν επαρκείς ειδικευόμενοι. Δεν γίνονται προσλήψεις. Οι ελλείψεις σε υλικά έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία, λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για την παροχή αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους του, όλο και περισσότερος κόσμος εξαναγκάζεται να ψάχνει λύση στα προβλήματα υγείας του απευθυνόμενος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ήδη στο Νοσοκομείο Χανίων παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών (πάνω από 30%), τόσο στην προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Η ίδια αυξημένη προσέλευση παρατηρείται και στα Κέντρα Υγείας του νομού.

Στον Ιδιωτικό τομέα Υγείας η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, στην ουσία δηλαδή 10 εκατομμύρια Έλληνες, προσπαθούν εναγώνια να λύσουν το γόρδιο δεσμό της περίθαλψής τους.

Εγκλωβισμένοι σε ένα Ταμείο που τους αναγκάζει να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη, σε ένα Σύστημα Υγείας το οποίο αρνείται να υποστηρίξει τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψής τους, αναρωτιούνται έντρομοι εάν ζουν τις χειρότερες πράξεις του δράματος ή έπεται και ζοφερότερη συνέχεια.

Οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ έχουν να πληρωθούν ένα τρίμηνο. Και βέβαια εκκρεμούν οι πληρωμές (άνω των 400 εκατ. ευρώ) για παροχή υπηρεσιών υγείας κλινικών και εργαστηριακών γιατρών από τα διάφορα Ταμεία που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ, δεδουλευμένων των ετών 2009-2010-2011 και 2012.

Σε όλα αυτά, εμείς οι γιατροί, από όποια θέση και να βρισκόμαστε λέμε όχι.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά στη διαμορφούμενη ανάλγητη πολιτική Υγείας που μόνο στόχο έχει τη λογιστική κάλυψη δαπανών και όχι την ανθρώπινη διάσταση της Υγείας.

Δεν κάνουμε πίσω, σεβόμενοι και υποστηρίζοντας τον κόσμο που υποφέρει. Μέλημά μας είναι ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες αξίες, αυτές που καταρρέουν κάτω από το βάρος μιας παράλογης και ακατανόητης οικονομοτεχνικής αποτίμησης των πάντων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook