Η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από την συμμετοχή της σε συνέδρια και συναντήσεις συνεχίζει τη στενή συνεργασία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών-εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσική αγορά.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε το 2ο Ελληνορωσικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Εύβοια, ενώ τον Φεβρουάριο η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε έκθεση αγροτικών προϊόντων στην Μόσχα.

Στην έκθεση αυτή της Μόσχας και στο 2ο στο Ελληνορωσικό συνέδριο που
πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου στην Ερέτρια, επιχειρηματίες από την Ρωσία και την Ελλάδα εξέτασαν τις δυνατότητες για μεγαλύτερη συνεργασία στο κομμάτι των αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων.

Από ρωσικής πλευράς εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εισαγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη. Μεγάλοι εισαγωγείς της ρωσικής αγοράς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, προσανατολίζονται στο άμεσο χρονικό διάστημα στην διοργάνωση ενός «Road show» με αγροτικά προϊόντα από την Ελλάδα και την Κρήτη.

Μια ακόμα ιδέα που εξετάστηκε στην διάρκεια του συνεδρίου, ήταν η έκθεση σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο Κρητικών αγροτικών προϊόντων στη Μόσχα. Ουσιαστικά, θα είναι ένα κέντρο έκθεσης και προώθησης όπου θα προσέρχονται οι αγοραστές για να γνωρίζουν από πιο κοντά τα Κρητικά προϊόντα και εν συνεχεία να προχωρούν σε παραγγελίες.

Η κ. Βρέντζου σε συνομιλίες που είχε με μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, συμφώνησε στην ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών μεταξύ Ρωσίας και Κρήτης. Όπως αποφασίστηκε, αρχικά θα επισκεφθεί μια Ρωσική επιχειρηματική αποστολή την Κρήτη και εν συνεχεία θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψη στην Μόσχα.

Παράλληλα υπήρξε επίσημη πρόταση από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μόσχας να επισκεφθεί την Ρωσική πρωτεύουσα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με στόχο την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης είχε συζητήσεις με φορείς και παραγωγούς για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην Ευρώπη και κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Τουρκίας.