Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την απασχόληση, αφού το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 15,5% το 2012 και το 16% το 2013.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά στους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς τον Μάρτιο έφτασαν το 35,9% και τον Απρίλιο το 36,6%.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ποσοστό ανεργίας 14,5% το 2012 και 14,1% το 2013.

Μετά το 2013 η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει «μια συνεχή μείωση της ανεργίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια λεπτομερής έκθεση για τις αιτίες της ανεργίας, αλλά επέμεινε για «την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Εν μέσω αντιδράσεων η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία προβλέπει τη χαλάρωση του ωραρίου εργασίας και των κριτηρίων για τις απολύσεις, ενώ παράλληλα μειώνει τις ημέρες της άδειας και τις επίσημες αργίες.

Η μεταρρύθμιση αυτή προβλεπόταν στους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2011 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook