Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία 60,3% το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Η συμμετοχή ήταν στο 50%.

Ο πρωθυπουργός Enda Kenny θα προβεί σε δηλώσεις στις 17:30.

Πάντως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαιρέτισε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, επισημαίνοντας ότι «με αυτή την ψηφοφορία, ο ιρλανδικός λαός έδειξε την υποστήριξη και αφοσίωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη και τη σταθερότητα».

Το «ναι» του δημοψηφίσματος σημαίνει πως η Ιρλανδία, θα αποδεχτεί την αυστηρότερη πολιτική λιτότητας που προτείνει η ΕΕ για τη χώρα, συνεχή έλεγχο των δημοσιονομικών της και παρουσία Ευρωπαίων ελεγκτών στα εδάφη της.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Brian Hayes είχε δηλώσει νωρίτερα πως «θα έχουμε ένα “ναι” από την ψηφοφορία. Το ερώτημα πλέον είναι σε ποια κλίμακα. Οι Ιρλανδοί πολίτες αποφάσισαν να στείλουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ευρώπη υπήρξε καλή με την Ιρλανδία».

Αν και όλοι συμφωνούν πως η Ιρλανδία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν -κυρίως σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά- για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διενήργησε δημοψήφισμα σχετικό με το Σύμφωνο.