Χωρίς ενδείξεις ότι προτίθεται να σφίξει αποφασιστικά το διπλωματικό κλοιό γύρω από το καθεστώς Άσαντ ήλθε και απήλθε από τη Γερμανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην «πρεμιέρα» της προεδρίας του στο εξωτερικό. Τάχθηκε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία· αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και οδεύει προς εμφύλιο, διεμήνυσε ότι δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στη συριακή κρίση και υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν προμηθεύει το καθεστώς Άσαντ με όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμφύλια σύρραξη.

Ακολουθεί εντός της ημέρας επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Κυριακή έπεται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, όπου και πάλι ο Πούτιν θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με πιέσεις να αναλάβει η Μόσχα τις ευθύνες της όσον αφορά τη συριακή κρίση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πως αμφότερες Γερμανία και Ρωσία προκρίνουν μία πολιτική λύση στη Συρία, και επισήμανε πως η πρόσφατη σφαγή στη Χούλα κατέδειξε πόσο τρομακτική είναι η κατάσταση.

«Αμφότεροι καταστήσαμε σαφές ότι επιδιώκουμε μία πολιτική λύση και ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να είναι ένα σημείο εκκίνησης, όμως πρέπει να εργαστούμε με όλη μας την ενέργεια και δύναμη, ιδίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου και εάν είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη άλλων πολιτικών ενεργειών» επισήμανε η καγκελάριος καλώντας κατ\’ ουσίαν τη Μόσχα να στηρίξει σκληρότερα ψηφίσματα κατά της Δαμασκού στον ΟΗΕ.

Η πρεμιέρα της νέας προεδρίας Πούτιν με επίσκεψη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (έπειτα από μία στάση στη Λευκορωσία) αντικατοπτρίζει μία στρατηγική καθοδηγούμενη κυρίως από τα τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα.

Ωστόσο, αμφότερες Γερμανία και Γαλλία (Παρίσι και Μόσχα είναι μόνιμα-κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο) επιχειρούν να κάμψουν την «ασπίδα» που προσφέρει ο Πούτιν στο καθεστώς Άσαντ έναντι ισχυρότερων κυρώσεων σε επίπεδο ΟΗΕ. Η Ρωσία έχει ήδη μπλοκάρει δύο ψηφίσματα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Συρία είναι ο τελευταίος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή, παρέχοντας στη Μόσχα τη μόνη ναυτική βάση εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αποτελώντας βασικό πελάτη των ρωσικών αμυντικών βιομηχανιών.

Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που κίνησαν τη διαδικασία περαιτέρω απομόνωσης του καθεστώς Άσαντ απελαύνοντας τους Σύρους πρεσβευτές από το έδαφός τους, κίνηση την οποία κατέκρινε η ρωσική διπλωματία.

Μιλώντας από το Βερολίνο ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα τηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη συριακή ηγεσία, λέγοντας ότι θα «κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση της κρίσης». Επέμεινε όμως ότι τίποτε δεν μπορεί να επιβληθεί διά της βίας, και ήταν ασαφής ως προς ποια «πολιτικά εργαλεία» μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία προς την κατεύθυνση της λύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως είναι εφικτή μία πολιτική λύση στη Συρία, τονίζοντας πως χρειάζεται υπομονή και πρέπει να δοθεί χρόνος στο ειρηνευτικό σχέδιο του τέως Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν.

Ο Πούτιν σημείωσε πως δεν στηρίζει καμία πλευρά στη συριακή σύγκρουση, αρνούνενος παράλληλα ότι η Ρωσία έχει προμηθεύσει τη Δαμασκό με όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εμφύλιο πόλεμο.

Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε σε ένα εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «δεν θέλουμε να εφαρμοσθεί μονομερώς κάποιος μηχανισμός. Θα παραμείνουμε σε τροχιά διαλόγου με τους εταίρους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ».

«Έχουμε μία καλή, μακρά σχέση με τη Συρία, αλλά δεν στηρίζουμε καμία πλευρά από την οποία μπορεί να προκύψει η απειλή εμφυλίου πολέμου. Συμφωνώ με την κυρία Μέρκελ ότι κοινό μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο. Σήμερα βλέπουμε ενδείξεις ενός αναδυόμενου εμφυλίου. Είναι πολύ επικίνδυνο» είπε ο Πούτιν.

Η επίσκεψη Πούτιν σε Βερολίνο και Παρίσι έρχεται εν μέσω διπλωματικού αδιεξόδου ως προς το χειρισμό της κατάστασης στη Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν διά της Ύπατης Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι πως η σφαγή της περασμένης εβδομάδας στη Χούλα ενδέχεται να εμπίπτει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τη στιγμή που ακτιβιστές δίνουν στο «φως» βίντεο με νέα μαζική εκτέλεση στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφαν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει εν όψει της άφιξης Πούτιν ότι η καγκελάριος θα επιχειρήσει να πείσει τους Ρώσους «να διασφαλίσουν ότι θα ληφθούν στα Ηνωμένα Έθνη οι σωστές αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς Άσαντ». Η ίδια η Μέρκελ αρνήθηκε την Πέμπτη να μιλήσει για τις όποιες προσδοκίες της από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή

Η Συρία και το Ιράν, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη, βάσει δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Στη σύνοδο η ΕΕ αναμένεται να πιέσει τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες όσον αφορά τις προσπάθειες τερματισμού της βίας στη Συρία. «Η ρωσική πλευρά δεν έχει βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση αυτή είναι ανάγκη να συμμετάσχει και η Ρωσία» δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Το θέμα δεν είναι η πίεση προς τη Ρωσία, αλλά η ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ευθύνη να σταματήσουμε τα δεινά του συριακού λαού και να βρούμε μια πολιτική λύση. Έχουμε όλοι δει πόση επιρροή ασκεί η Ρωσία στη Συρία» προσθέτει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook