Η Societe Generale σε έκθεση της, υπολόγισε το πιθανό κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία \”Lehman Brothers της Ευρώπης\”.

Μετά τις κινδυνολογίες λοιπόν και τις προειδοποιήσεις, τα σενάρια πλέον αποκτούν και \”τιμή\”. Και πόσο κοστίζει μια αρνητική εξέλιξη σύμφωνα με την Societe Generale; 360 δις.

Στην έκθεσή της η τράπεζα λέει πως η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία \”εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης\”. Την έκθεση την υπογράφουν 13 οικονομολόγοι οι οποίοι  επισημαίνουν πως το \”GRexit\” θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης της κρίσης,

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο σε Ισπανία και Ιταλία και πάντως θα δημιουργούσε αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Στην συνέχεια σε μία προσπάθεια αποτίμησης μίας τέτοιας εξέλιξης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπολογίστηκε στα 360 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

\”Είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης θα εξαντληθούν αμέσως\”, αναφέρεται στην έκθεση, και υποστηρίζεται πως η διάχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών βασικών \”οδών\”:

-Της εκροής καταθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

-Της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού των τραπεζών

-Της ανόδου των spreads.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν καταστροφικές, αφού θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε απομείωση της αξίας τους έως και κατά 50%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook