Κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της εταιρείας «Νέα Οδός« έχει ξεσπάσει, με αφορμή την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών. Το σκηνικό-θρίλερ περιείχε ουρές χιλιομέτρων, καθηλωμένα εκχιονιστικά μηχανήματα, σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών εν μέσω χιονιά, χωρίς κανείς από τους εγκλωβισμένους να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είχε συμβεί! Η κατάσταση εξομαλύνθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ο «Γολγοθάς» για χιλιάδες εκδρομείς έλαβε τέλος.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η χιονόπτωση δεν ήταν τέτοιας έντασης που να δικαιολογεί το απίστευτο μπάχαλο που δημιουργήθηκε.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα, Ιωάννη Τέντε, \”οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων, που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες\”.

Ο κ. Ρέππας έδωσε εντολή στους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη και ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να διερευνήσει τις ευθύνες των πάσης φύσεως αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζήτησε από την Παραχωρησιούχο Κοινοπραξία \”Νέα Οδός\”, το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που υπήρχε εν όψει κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν επαρκές και εάν εφαρμόστηκε. Παρόμοιο έγγραφο απεστάλη και προς τις άλλες Κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης για τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Ρέππας χαρακτηρίζει απαράδεκτα όσα διαδραματίστηκαν χθες με εγκλωβισμένους οδηγούς στην εθνική οδό, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειές του στοχεύουν στο να διερευνηθούν οι αιτίες της αστοχίας των όποιων σχεδιασμών και να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.

«Πρέπει να μας πουν τι ακριβώς συνέβη. Περιμέναμε μεγάλη επιστροφή. Ξέραμε για την κακοκαιρία, όμως το πρόβλημα πήρε μεγάλη έκταση. Φαίνεται ότι δεν υλοποιήθηκαν τα υφιστάμενα σχέδια και δεν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός» σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία βάλλει κατά των εργολάβων και της εταιρείας Νέας Οδού.

Οπως αναφέρει: «Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι\’ αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν». «Όπως είναι γνωστό η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Απαντώντας, η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας «Νέα Οδός» μίλησε για μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας και απέδωσε το πρόβλημα στην ακινητοποίηση οχημάτων είτε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε εξαιτίας μηχανικών βλαβών. Το πρόβλημα ειδικά στην περιοχή της Μαλακάσας έγινε ακόμα οξύτερο, υποστήριξε, όταν «δίπλωσε» νταλίκα στο οδόστρωμα, αλλά και το πυροσβεστικό όχημα που είχε σπεύσει σε βοήθεια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook