Ένα ιστορικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, η θρυλική συναυλία που σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβρη σημειώνοντας εξάντληση εισιτηρίων και παρόλες τις επαναλήψεις άφησε απέξω χιλιάδες θεατές θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο Κρήτης στην γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη.

Αγαπημένα έργα σύμβολα για τους αγώνες της ελευθερίας διεθνώς, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην καρδιά του κοινού στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα παρουσιαστούν σε μια μοναδική συναυλία στo Ηράκλειο Κρήτης την 25η Μαρτίου 2011, ημέρα σύμβολο για την απελευθέρωση της Ελλάδας, στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου στην Βιομηχανική Περιοχή, Δυο Αοράκια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από κορυφαία έργα του Έλληνα συνθέτη που συνδέθηκαν με τους αγώνες για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο: Το «Canto General» του 1972 γραμμένο για τους αγώνες του λαού της Χιλής σε ποίηση Pablo Neruda, ένα έργο που περιόδευση ανά τον κόσμο και έκανε πάνω από 400 παραστάσεις σε στάδια με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, στην Αργεντινή την Χιλή το MΜπουένος Άιρες αλλά και όλη την Ευρώπη, με τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει. Ένα έργο που γεννήθηκε από την προσωπική φιλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Χιλής Αλώνετε και τον ποιητή Pablo Nerouda λίγο πριν γίνει η δικτατορία του Πινοσετ.

Το «Μυθιστόρημα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη μελοποιημένο από τον Θεοδωράκη το 1968 στις φυλακές Αβέρωφ, το «Μαουτχάουζεν» του 1965 σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη εμπνευσμένο από τα θύματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου, και ο «Ένας Όμηρος» θεατρικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Brendan Behan, εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, εξυμνεί την ελευθερία και καταγγέλλει τα τραγικά αδιέξοδα του πολέμου, πρόκειται για το μουσικό θέμα « το Γελαστό Παιδί»

Τα αποσπάσματα από τα κορυφαία αυτά έργα ερμηνεύουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Αυτοί πρωτοτραγούδησαν τα έργα, αυτοί τα ηχογράφησαν για πρώτη φορά και άφησαν την προσωπική τους ερμηνευτική σφραγίδα, παρουσιάζοντας τα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή.

Στη συναυλία συμμετέχει η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου που μελετά το έργο του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι εμφανίσεις της, συχνά σε πρώτες εκτελέσεις και υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, έχουν αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από το διεθνή τύπο και τους κριτικούς και την έχουν κατατάξει στους κύριους ερμηνευτές του συμφωνικού του έργου.

Το Canto General, σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα, επρόκειτο να δοθεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στην ελεύθερη, τότε, Χιλή. Ο Σαλβαδόρ Αλλιέντε και ο Πάμπλο Νερούντα θα αφιέρωναν τη συναυλία στον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία. Η εκδήλωση ματαιώθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοσέτ και η Χιλή μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες». Όταν ο Θεοδωράκης επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αφιέρωσε την πρώτη εκτέλεση του έργου, το 1975, με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στο στάδιο «Καραϊσκάκη» στη μνήμη του Αλλιέντε, του Νερούντα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής. Το Canto General είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα, ένα αγωνιστικό μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στους νέους για να μην ξεχνούν ότι το Αληθινό είναι πάντα δεμένο με το Ωραίο• πολιτική και πολιτιστική επανάσταση αποτελούν αδιαίρετο σύνολο. Και στις μέρες που ζούμε γίνεται δραματικά επίκαιρο.

Ο κύκλος Μαουτχάουζεν σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, γράφτηκε από τον Θεοδωράκη το 1965 και περιλαμβάνει στα τέσσερα τραγούδια του το «Άσμα ασμάτων» και τον «Αντώνη». Και τα δύο αυτά αριστουργήματα έχουν προκαλέσει συγκίνηση στους λαούς όλου του κόσμου, έχουν ταυτιστεί με παγκόσμιους αγώνες κι έχουν τραγουδηθεί σε πολλές γλώσσες. Η Μαρία Φαραντούρη, αποκλειστική ερμηνεύτρια του έργου από το 1966, έχει κατατάξει το έργο αυτό στην κορυφή του ρεπερτορίου της ως το πιο λατρεμένο από το διεθνές κοινό επί σειρά δεκαετιών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, «Μπαλάντες» και αγαπημένα τραγούδια που καθιέρωσαν τους ερμήνευες και τον συνθέτη στην καρδία του κοινού, όπως «Δρόμοι Παλιοί» , «Μυρτιά», «Άσμα ασμάτων», «Φεγγάρι Μάγια μου Κάνες», «Ποιος την ζωή μου» «Του Μικρού Βοριά» «Λίγο Ακόμα» κα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο νεόδμητο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου, τοποθεσία Δυο Αοράκια Βιομηχανική Περιοχή και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ 210 7234567 www.ticketservices.gr & στο ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΑΕΡΑΚΗΣ Δαιδάλου 37 στο Ηράκλειο τηλ 2810-225758
Στο Κολυμβητήριο Ηρακλείου, περιοχή Λίντο 2810-262580

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook