Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους για μια διεθνή διάσωση της Ισπανίας, δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση χάρη στις "δικές της προσπάθειες" και με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της.

"Η Ισπανία παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι μια σταθερή χώρα", διαβεβαίωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στο πλαίσιο οικονομικής συνόδου στο Σίτζες της ανατολικής Ισπανίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είναι η πέμπτη οικονομία της ΕΕ και η τέταρτη της ευρωζώνης.

"Η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης", τόνισε.

"Δεν έχουμε απαλλαγεί από τις απειλές και δε θα υποκύψουμε σε αυτές", πρόσθεσε ο Ραχόι, ο οποίος τόνισε ότι η Ισπανία δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΕΕ ούτε το χειρότερο.

"Εάν είναι επείγον να επιλυθούν τα προβλήματα της Ισπανίας το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης", τόνισε ο Ραχόι, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και να υπάρξουν τα μέσα για την "άμεση κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής τράπεζας".

Ο Ραχόι πρότεινε εξάλλου τη σύσταση μιας νέας φορολογικής αρχής στην ευρωζώνη που θα ελέγχει και θα εναρμονίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρέη.