Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι δεν έγινε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

«Δεν υπήρξε καμιά γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα. Είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν κατηγορίες και να αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου ότι ένα γεγονός είχε τη μορφή μιας γενοκτονίας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, που ορκίστηκε την Πέμπτη, στη διάρκεια μιας συνέντευξης στην τηλεόραση του Μαυροβουνίου που μεταδόθηκε.

«Ένα μεγάλο έγκλημα έγινε στη Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκε από Σέρβους, από μέλη του σερβικού λαού, πρέπει να τους βρούμε, να τους δικάσουμε και να τους τιμωρήσουμε», επεσήμανε, ωστόσο, ο Νίκολιτς.

Τον Ιούλιο του 1995, προς το τέλος των διακοινοτικών συγκρούσεων στη Βοσνία (1992-1995), οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους στην Σρεμπρένιτσα, μια μαζική δολοφονία που χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη και από το Διεθνές Δικαστήριο Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη μελλοντική του επίσκεψη στη Σρεμπρένιτσα, ο Νίκολιτς ανέφερε, «σταματήστε να ρωτάτε συνεχώς, κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες τον Πρόεδρο της Σερβίας, πότε θα επισκεφθεί την Σρεμπρένιτσα».

«Ο προκάτοχός μου πήγε εκεί και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του (...) γιατί κάθε πρόεδρος θα πρέπει να το κάνει», σημείωσε.

Ο πρώην πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Σερβίας που είχε επισκεφθεί την Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου του 2005, για να σηματοδοτήσει τη δέκατη επέτειο από τη σφαγή. Την επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το 2010.