Για τα στοιχεία της πρότασης που έχει καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων στην Κρήτη, μίλησε στο Flashnews.gr o περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης. «Προσπάθειά μας είναι να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να αποτελέσει οριστικά παρελθόν το φαινόμενο των σχολείων με δύο ή τρεις μαθητές, φαινόμενο που είναι πλέον ανεπίτρεπτο για την Ελλάδα του 2011», τονίζει ο κ. Κλινάκης επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή τους να γίνει εξαντλητικός διάλογος για να πειστούν όλοι οι φορείς για την αναγκαιότητα του μέτρου.

Αναλυτικά στην πρόταση του κ. Κλινάκη προς το υπουργείο προβλέπονται τα εξής:

Για το Νομό Ηρακλείου:
Προτείνεται η συγχώνευση ή κατάργηση 28 σχολείων με την ταυτόχρονη ίδρυση ή προαγωγή 26 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, προτείνεται η συγχώνευση ή κατάργηση τριών Γυ7μνασίων – Λυκείων με την ταυτόχρονη προαγωγή αντιστοίχως τριών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το Νομό Χανίων:
Προτείνεται η κατάργηση ή συγχώνευση 11 δημοτικών σχολείων με την ταυτόχρονη ίδρυση ή προαγωγή 13 αντίστοιχων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, προτείνεται η ίδρυση ή προαγωγή 9 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να προτείνεται κλείσιμο ή συγχώνευση Γυμνασίων ή Λυκείων στο Νομό.

Για το Νομό Ρεθύμνου:
Προτείνεται η κατάργηση ή συγχώνευση 8 – 10 δημοτικών σχολείων με την ταυτόχρονη ίδρυση ή προαγωγή 2 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, προτείνεται η κατάργηση 2 Γυμνασίων – Λυκείων στο Νομό με την ταυτόχρονη ίδρυση ή προαγωγή 4 αντίστοιχων σχολικών μονάδων. (Χαρακτηριστικό είναι, όπως τονίζει ο κ. Κλινάκης ότι στο Ρέθυμνο δεν έχει χτιστεί καινούριο σχολείο τα τελευταία 15 χρόνια).

Για το Νομό Λασιθίου:
Προτείνεται η κατάργηση ή συγχώνευση 3 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ίδρυση ή προαγωγή αντιστοίχως τριών δημοτικών σχολείων στο Νομό. Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση ή προαγωγή ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να προτείνεται η κατάργηση αντίστοιχης σχολικής μονάδας στο Νομό.

\”Αγκάθι\” η μεταφορά

Για το «καυτό» θέμα της μεταφοράς των μαθητών μέσω ΚΤΕΛ ο κ. Κλινάκης δηλώνει στο Flashnews.gr ότι υπάρχει ήδη δέσμευση από το υπουργείο Εσωτερικών για χορήγηση 170 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας για το σκοπό αυτό (χωρίς όμως να δίνονται εξηγήσεις από πού προκύπτει το κονδύλι αυτό) ενώ τονίζει πως τις επόμενες εβδομάδες θα εξοφληθεί το χρέος προς τα ΚΤΕΛ τις Κρήτης για το μεταφορικό έργο που έχουν εκτελέσει τη σχολική χρονιά 2009-2010 και για το οποίο ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί. (Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά τα ΚΤΕΛ δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook