Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την προκλητική δήλωσή του μέσω του Facebook ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τη δύναμη να πει «τσάο, τσάο» από το ευρώ εάν η ΕΚΤ δεν αρχίσει να τυπώνει φθηνό χρήμα.

«Το ότι ένα αστείο (...) θα μπορούσε να εκληφθεί κατά λάθος ως πρόταση, είναι ασφαλώς ένα σοβαρό σφάλμα για όποιον ισχυρίζεται ότι προσφέρει πολιτική ενημέρωση», έγραψε ο Μπερλουσκόνι στο Facebook, προσθέτοντας ότι ο Τύπος πήρε σοβαρά αυτό που είπε «με χαμόγελο και ειρωνεία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι κάνει προκλητικές δηλώσεις. Το Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ δεν είχε συμπληρωθεί ούτε μήνας από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings, ο Μπερλουσκόνι είχε πει πως οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών εξέταζαν το ενδεχόμενο να κλείσουν τις διεθνείς χρηματαγορές και «να ξαναγράψουν τους κανόνες του διεθνούς χρηματοοικονομικού τομέα».

Σε λιγότερο από μία ώρα ανακάλεσε την δήλωση, που προκάλεσε πτώση του Dow Jones Industrial Average κατά 8% και πλέον, λέγοντας ότι ουδείς ηγέτης σκεπτόταν να κλείσει τις διεθνείς χρηματαγορές και ότι επρόκειτο για μία φήμη που «άκουσε στο ραδιόφωνο».