Προσπάθεια άρσης του… εμπάργκο των αγορών και σε άμεση έκδοση ομολόγων, για πρώτη φορά από τη στιγμή που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο.
Στόχος η έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. δολαρίων (2,14 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα γνωστά ως ομόλογα της διασποράς τα οποία απευθύνονται στην ομογένεια. Μάλιστα, αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση και στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 197.000 δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της SEC.

Στην απόφαση αναφέρεται πως το ελληνικό Δημόσιο θα προβεί στη διάθεση ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα σε μικροεπενδυτές μέχρι ποσού ονομαστικής αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Η κίνηση αυτή, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δείξει ότι μπορεί να προσφύγει στις αγορές για να καλύψει έστω και μικρό μέρος των δανειακών της αναγκών.

Προσθέτουν επίσης, πως αν υπάρξει ανταπόκριση από τους ομογενείς των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων της διασποράς και στην Αυστραλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί η διάρκεια των ομολόγων που θα βγουν στις ΗΠΑ, αλλά με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αλλά και τις επαφές που έχουν γίνει στη Νέα Υόρκη, το πιθανότερο είναι να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 ετών.

Επιπλέον, είναι ακόμη νωρίς για τον υπολογισμό του επιτοκίου δανεισμού.

Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι θα επιδιωχθεί το επιτόκιο να κρατηθεί κάτω από το 5%, ποσοστό με το οποίο η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook