Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.

«Τις απορρίψαμε. δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;».

Καμία δίωξη αν ο Καντάφι παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα

Η λιβυκή αντιπολίτευση δεν θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του Μουάμαρ Καντάφι, εάν παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, το οποίο συστήθηκε για να προετοιμάσει τη μετάβαση στη Λιβύη.

 «Φυσικά τασσόμεθα υπέρ του τερματισμού του λουτρού αίματος, αλλά πρέπει πρώτα να παραιτηθεί, στη συνέχεια να φύγει και εμείς θα δεσμευθούμε ότι δεν θα υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίον του», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν η δικαστική ασυλία αποτελεί αίτημα των δικηγόρων από την Τρίπολη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβούλιο δήλωσε ότι ενδέχεται να μην διώξει τον Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα που τού καταλογίζει, εάν παραιτηθεί.

Νέα επίθεση εναντίον της πόλης Ζαουίγια

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν και πάλι με πυρά πυροβολικού τη Ζαουίγια και έχουν περικυκλώσει την πόλη αυτή στη δυτική Λιβύη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Το Al Jazeera δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση εναντίον της πόλης, η οποία υπήρξε το επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με κατοίκους της Ζαουίγια με τους οποίους μιλούσαν οι δημοσιογράφοι.

Αεροπορική επιδρομή έπληξε κατοικημένη περιοχή στη Ρας Λανούφ

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές μέσα και γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η μία από τις επιδρομές αυτές έπληξε κατοικημένη περιοχή, έγινε γνωστό από ανταποκριτές του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είναι η πρώτη φορά που κατοικίες πλήττονται από αεροπορική επιδρομή στη Ρας Λανούφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ. νοτιοδυτικά της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη και ελέγχεται από την Παρασκευή από τους εξεγερμένους.

Υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού ο επικεφαλής του ΟΙΔ

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε σήμερα πως τάσσεται υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που ζητούν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα αυτό», τόνισε ο Ιχσάνογλου, μετά την έκτακτη σύνοδο του ΟΙΔ με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο ίδιος πάντως επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θέση που είχε ήδη διατυπώσει την 1η Μαρτίου στη Γενεύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι

Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι «εξετάζεται», στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια «πρόωρη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι «πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης».

Οι δυτικές δυνάμεις αναζητούν λύση

Οι δυτικές δυνάμεις θα συνέλθουν στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λιβυκή κρίση, αναζητώντας τρόπους για να διευκολύνουν την έξοδο του Μουάμαρ Καντάφι χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να προκαλέσουν αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επιβεβαίωσε χθες ότι η Ατλαντική Συμμαχία εξετάζει όλα τα σενάρια, τονίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση χωρίς την άδεια του.

Η Γαλλία και η Βρετανία επεξεργάζονται από κοινού σχέδιο απόφασης για να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, καθώς η ιδέα της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού κερδίζει έδαφος, ως μέσου για να εμποδισθούν οι αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει 24ωρη παρακολούθηση της Λιβύης μέσω των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ο Καντάφι χάνει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου στο Χαρτούμ

Το πανεπιστήμιο του Χαρτούμ κατήγγειλε σήμερα τη χρήση βίας του λιβυκού καθεστώτος εναντίον των αμάχων και ανακοίνωσε ότι αίρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που είχε απονείμει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Το Συμβούλιο του πανεπιστημίου του Χαρτούμ αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή του στις 7 Μαρτίου, να άρει το τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα που είχε δοθεί στον Καντάφι, καταδικάζοντας τις ενέργειες του καθεστώτος εναντίον των αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το διδακτορικό δίπλωμα δόθηκε το 1996 στον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος κάλεσε το στρατό να πατάξει τη λαϊκή εξέγερση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ύστερα από τουλάχιστον 40 χρόνια στην εξουσία.

ΑΠΕ, ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook