Αρχίζει σταδιακά η χορήγηση των φαρμάκων για βαρέως πάσχοντες, κυρίως καρκινοπαθείς, που αδυνατούν να προμηθευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε πως μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των εταιριών παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων, η κατάσταση έως την Τετάρτη θα έχει ομαλοποιηθεί.

Την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, εξέφρασε την Κυριακή και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας είχε δηλώσει ότι η τροφοδοσία των νοσοκομείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνει κανονικά από σήμερα, Δευτέρα.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι πληρωμές πλέον θα γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ μετά από την παράδοση της κάθε παραγγελίας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε πυροδότησε την Κυριακή έντονη πολιτική κόντρα την Κυριακή.

Ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απέδωσε το πρόβλημα στην αδυναμία της υπηρεσιακής κυβέρνησης να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Η παρέμβαση του τέως υπουργού την αντίδραση του ΣΥΝ, που απέδωσε το πρόβλημα στην «υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα» από τον Κ. Λοβέρδο.

Να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ διάβημα στον πρωθυπουργό για το θέμα των φαρμάκων των καρκινοπαθών πραγματοποίησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν συνεχιζόμενη «αθλιότητα» με την πολιτική για το φάρμακο, καθώς και «απάθεια και ανεπάρκεια» των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι όμηροι «της κατάρρευσης του ταμείου του κράτους ελέω μνημονίου».

Η ΔΗΜΑΡ απέδωσε την κατάσταση στις «οριζόντιες περικοπές στο χώρο της υγείας, τον ανορθολογισμό και την προχειρότητα στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική του κατάρρευση».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook