Την τοποθέτηση όλων των κομμάτων αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ ζήτησε με δήλωσή της η Αλ. Παπαρήγα, προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία «χρεοκοπία» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όπως επισήμανε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί «για τους διπλάσιους αυτούς ασφαλισμένους τουλάχιστον τρεισήμισι φορές». Υπενθύμισε παράλληλα ότι η κρατική επιχορήγηση αρχικά είχε προσδιοριστεί στο 0,6% του ΑΕΠ και με τον εφαρμοστικό νόμο που ακολούθησε το μνημόνιο, μειώθηκε στο 0,4 του ΑΕΠ.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει από τώρα να δηλώσουν τα κόμματα, εν όψει και των εκλογών, ότι θα διεκδικηθεί η άμεση επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ζήτησε επίσης να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν» και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας.

Οσον αφορά στα φάρμακα, υπογράμμισε ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη και επαρκής τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα.

Τόνισε επιπλέον ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων, για τους καρκινοπαθείς και για τους χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook