Τα τελευταία 20-25 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες προβάλλεται το αδύνατο σώμα ως το ιδανικό πρότυπο ομορφιάς.

Πέραν τούτου όμως, κυριαρχεί και η άποψη ότι αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της κοινωνικής ανέλιξης, της προσωπικής ευτυχίας και επιτυχίας.

Εκτός λοιπόν των άλλων παραμέτρων που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών, υπάρχει και η κοινωνική παράμετρος.

Τα περιοδικά, οι διαφημίσεις, η τηλεόραση και τα πρότυπα της ενισχύουν αυτή την τάση που θεωρεί ότι η αίσθηση προσωπικής αξίας εξαρτάται πό την κομψότητα. Ότι δηλαδή όσο πιο αδύνατο είναι το σώμα τόσο μεγαλύτερη και η αίσθηση προσωπικής αξίας του ατόμου.

Σύμφωνα με την κουλτούρα του Δυτικού πολιτισμού η ομορφιά είναι συνώνυμο της ασιτίας για πολλές γυναίκες. Για πολλές επίσης, το λεπτό σώμα, ισοδυναμεί με την ελκυστικότητα, η οποία ισοδυναμεί με την αξία. Για να είσαι γυναίκα πρέπει να έχεις πρόβλημα στο «φαίνεσθαι».

Για τις γυναίκες, η αποξένωση από το ίδιο τους το σώμα έχει τόσο προσωπικό όσο και κοινωνικό κόστος. Οι διατροφικές διαταραχές είναι μεγάλο πρόβλημα και συχνά καλύπτουν πολλά χρόνια πόνου και δυστυχίας.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια διαφορετική οπτική του φαινομένου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Τα μηνύματα που λαμβάνουν τα σημερινά κορίτσια καθιστούν δύσκολη την αλλάγη στον τρόπο που βιώνουν και βλέπουν την εικόνα τους. Η σημασία του «φαίνεσθαι» και της εξωτερικής εμφάνισης φαίνεται να έχει καλύψει άλλες σημαντικες παραμέτρους της προσωπικότητας των ατόμων. Παράμετροι που είναι χρήσιμες για την προσωπική ανάπτυξη και τη ζωή του ατόμου, που αν δεν καλλιεργηθούν δε θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Τέτοιες παράμετροι είναι τα ταλέντα που μπορεί να έχει το άτομο σε κάποιους τομείς της ζωής του, η εξυπνάδα, το χιούμορ και άλλα στοιχεία της προσωπικότητας. Τόσο σημαντικά στοιχεία που όμως χάνουν την αξία τους και τη σημασία τους, θυσιάζονται στο βωμό του «φαίνεσθαι».

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται, είναι η ενίσχυση των σημαντικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που κάνουν το κάθε άτομο μοναδικό και ξεχωριστό αλλά και η αποδοχή αυτού που το άτομο ΕΙΝΑΙ.

Ελευθερία Πολυζώη
Ψυχολόγος Κοινωνιολογος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook