Στο Πεκίνο έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα παραμείνει για τρεις μέρες,  με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο με αντικείμενο τον συντονισμό της στάσης των δύο χωρών ως προς τα θέματα της Συρίας και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης , ο οποίος αποσκοπεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή στην κεντρική Ασία. Με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τη στιγμή που η ένταση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν υψηλές και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Το Ιράν έχει θέση παρατηρητή στους κόλπους του Οργανισμού.

Μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στα μέσα Μαΐου στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγλκάης έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η ρωσική ηγεσία ρίχνει το βάρος στην οικονομική συνεργασία με την Κίνα, ενώ Μόσχα και Πεκίνο προστατεύουν τους τελευταίους μήνες από κοινού το καθεστώς της Δαμασκού, μπλοκάροντας κάθε σημαντική πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στον οικονομικό τομέα, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις αναπτύσσεται στον τομέα της ενέργειας, με τη Ρωσία να είναι ο πρώτος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου και την Κίνα, ο πρώτος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, η Μόσχα και το Πεκίνο διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια την υπογραφή συμβολαίου που προβλέπει την εξαγωγή 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για μία περίοδο τριάντα ετών.