Η τεχνολογία, ως γνωστό δεν έχει όρια – υπό την έννοια ότι παντού και σε κάθε τομέα της σύγχρονης καθημερινότητας δύναται να ενσωματωθεί, προσφέροντας ευκολίες και εξυπηρετήσεις, οι οποίες στο παρελθόν φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα με τις τόσες νέες λειτουργίες, οι φορητοί υπερ-λεπτοί και συνάμα «δυνατοί» υπολογιστές μεγάλης διάρκειας μπαταρίας και οι συσκευές τύπου ταμπλέτας, μόλις πριν δέκα χρόνια άνηκαν στην σφαίρα του «φανταστικού», πόσο μάλλον πριν είκοσι χρόνια, πίσω στο 1992 την εποχή των κινητών μεγέθους τούβλου, των φορητών υπολογιστών «μπαούλα» τύπου portable και όσο για ταμπλέτες με την σημερινή μορφή ούτε λόγος.

\"\"

Κάπως έτσι όμως, μας φαίνονται σήμερα ατάκες όπως «αγάπη μου, την εφημερίδα θα την διαβάσω στο αυτοκίνητο» ή «θα ήθελες στο ταξίδι μας με το αυτοκίνητο να δούμε την τάδε ταινία» ή ακόμα «θα παίξουμε ένα παιχνίδι με την ταμπλέτα μας, όσο θα είμαστε στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας στην δουλειά». Αυτές οι ατάκες ενδεχομένως να αποτελούν πραγματικότητα μελλοντικά, όχι όμως πολύ μακριά – αλλά σχετικά σύντομα, χάρη στο σύστημα αυτόματης οδήγησης «SARTRE».

\"\"

Προϊόν μιας ομάδας εταιρειών, ερευνητικών κέντρων, συγχρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή ένωση και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo, το SARTRE (Safe Road Trains for the Environment – σε ελεύθερη μετάφραση: Ασφαλές Οδηγικό Τραίνο για το Περιβάλλον) μπορεί να απαλλάξει τον οδηγό από την…οδήγηση. Και όταν λέμε οδήγηση, το εννοούμε κυριολεκτικά: ούτε χέρια στο τιμόνι, ούτε πόδια στα πεντάλ, ούτε μάτια στον δρόμο!
Όλα τα κάνει αυτόματα το αυτοκίνητο, χάρη στα συστήματα αναγνώρισης της απόστασης και πορείας των προπορευόμενων αυτοκινήτων. Με την χρήση ειδικών αισθητήρων και κοινής ασύρματης δικτύωσης (με τεχνολογία σαν κι αυτή που έχουμε σπίτι μας για ασύρματο Internet), το μοναδικό που απαιτείται από το σύστημα SARTRE είναι ένα αυτοκίνητο – οδηγός να είναι πρώτο, οδηγούμενο κανονικά από άνθρωπο και το οποίο, χαράζει την πορεία για όλα τα ακόλουθα αυτοκίνητα – τα οποία μπορούν να απέχουν μεταξύ τους από 5 έως και 15 μέτρα, με σταθερή ταχύτητα 85 χλμ/ω.

\"\"

Το επίτευγμα του SARTRE μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιάζει, καθώς υπολογίζει τις στροφές, κατηφόρες, ανηφόρες του δρόμου, ακόμα και τον πλαγιο/μετωπικό αέρα και αντίστοιχα, «οδηγεί» το αυτοκίνητο, κρατώντας σταθερή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και περιστρέφοντας κατάλληλα το τιμόνι. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα, για το θα εστί «οδήγηση» μελλοντικά.

Σίγουρα το σύστημα χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη, εντούτοις η «οδήγηση από το μέλλον» έκανε τα πρώτα της, νηπιακά αλλά πολλά υποσχόμενα, βήματα…

zougla.gr/Λευτέρης Ξυκομηνός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook