Εντολή στην κυβέρνησή του να αναλάβει τον έλεγχο των τοπικών αγορών και των εξαγωγών του κακάο, έδωσε ο ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, ενώ η κρίση στη χώρα της δυτικής Αφρικής δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο Γκμπάγκμπο αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στον αντίπαλο του, τον Αλασάν Ουατάρα, μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τις οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχασε, δίνοντας το έναυσμα της αυξανόμενης βίας που κατά πολλούς οδηγεί την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

«Η αγορά καφέ και κακάο από τους παραγωγούς γίνεται πλέον αποκλειστικά από το κράτος», αναφέρει διάταγμα που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, χθες.

Ο Ουατάρα, ο οποίος επιχειρεί να ηγηθεί μιας εναλλακτικής κυβέρνησης από ένα ξενοδοχείο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Αμπιτζάν, το οποίο προστατεύεται από δυνάμεις του ΟΗΕ, είχε ζητήσει από τους παραγωγούς κακάο, τον Ιανουάριο να σταματήσουν τις εξαγωγές. Στόχος του ήταν να περιορίσει τα κέρδη του αντιπάλου του και να τον εμποδίσει να πληρώνει τους υποστηρικτές του.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κόκκων κακάο, το οποίο χρησιμοποιείται στη σοκολάτα. Υπολογίζεται ότι παράγει το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του κακάο.

Περίπου 365 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την χώρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πολιτικών.

Η κλιμάκωση της βίας ώθησαν τον ΟΗΕ και άλλους παρατηρητές να προειδοποιήσουν ότι η χώρα επιστρέφει προς τον εμφύλιο πόλεμο του 2002, ο οποίος διαίρεσε την χώρα στα δύο: στο μουσουλμανικό βορρά και στον χριστιανικό νότο.

Χθες, η ανταρτική οργάνωση «Νέες Δυνάμεις» είπε ότι ανέλαβε τον έλεγχο μιας τρίτης πόλης στο δυτικό μέρος της χώρας ύστερα από σκληρές μάχες με δυνάμεις πιστές στον Γκμπάγκμπο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook