Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κλήθηκε να καταθέσει για δεύτερη φορά στην επιτροπή που ερευνά τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η δεύτερη κατάθεσή του στην επιτροπή έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Παρασκευή.

Ως πρόεδρος της επιτροπής η οποία ερευνά τον πόλεμο στον Ιράκ, ο Σερ Τζον Σίλκοτ αποφάσισε να καλέσει τον Τόνι Μπλερ για συμπληρωματική κατάθεση μετά τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε από ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με άλλους Βρετανούς πρωταγωνιστές του πολέμου στο Ιράκ.

Ένα κεντρικό σημείο που ερευνά η επιτροπή είναι η επιρροή που άσκησε ο Τόνι Μπλερ στο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης του Λόρδου Γκόλντσμιθ, να αποφανθεί ότι ο πόλεμος του Ιράκ ήταν νόμιμος.

Οι αντιπολεμικές οργανώσεις προετοιμάζονται να έχουν εντυπωσιακή και δυναμική παρουσία την άλλη Παρασκευή, έξω από το συνεδριακό κέντρο «Βασίλισσα Ελισάβετ», όπου θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, ο Τόνι Μπλερ.

Η αστυνομία σύμφωνα με πηγές της Σκότλαντ Γιαρντ θα απασχολήσει πάνω από χίλιους αστυνομικούς για την προστασία του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσει τις 250.000 λίρες το κόστος για την προστασία του από τους διαδηλωτές.

Όταν ο Τόνι Μπλερ κατέθεσε για πρώτη φορά στην επιτροπή η Σκότλαντ Γιαρντ απασχόλησε περίπου 800 αστυνομικούς για την προστασία του με κόστος 273.000 λίρες.

Στην πρώτη του κατάθεση, ο Τόνι Μπλερ είχε υπερασπιστεί την απόφαση για εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ. «Δεν πρόκειται για ψέμα ή για συνωμοσία, για απάτη ή εξαπάτηση» είχε δηλώσει.